Heti Grün — 2019. augusztus 3

Heller Ágnes és Nietzsche, zsidó-izraeli diplomácia, zsidó olimpia, fájdalmas integráció, választási bálágán, ajatollahok a spájzban, Brexit és Gyalog galopp, patkánybumeráng. Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával. Ha egész héten csak egy cikkre jut ideje, ez legyen az.

Magyarország

Hétfő délelőtt helyezték örök nyugalomra Heller Ágnest a Kozma utcai Izraelita Temetőben, ahol családtagjai, barátai, kollégái és tisztelői vettek végső búcsút a Széchenyi-díjas filozófustól, esztétától, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjától.

Posztumusz Nietzsche-díjjal ismerik el Heller Ágnes életművét.  Még a filozófus halála előtt döntöttek a díj odaítéléséről, mely az egyik legnagyobb pénzjutalommal járó elismerés, amelyet kizárólag esszéisztikus-filozófiai munkákért adományoznak.

A Neokohn értesülései szerint új diplomata válthatja Joszi Amranit Izrael magyarországi nagykövetének posztján, aki a búcsúzóul egy szokatlanul éles hangú diplomáciai jegyzékben rúgott bele bizonyos „rabbikba és a közösségi vezetőkbe”, akik feltehetően a szintén távozó, drúz nemzetiségű nagykövet-helyettest sérthették vérig.

15. Maccabi Európa Játékok

Vasárnap ünnepeltük a budapesti születésű Max Nordau születésének 170. évfordulóját. Herzl Tivadar jobbkeze, a Maccabi mozgalom szülőatyja álmodta meg az izmos, sportoló zsidóságot.

Érdemes elolvasni kisokosunkat a Maccabi Játékok történetéről, amiből megtudhatjuk, mi is ez a „zsidó olimpia”.  A Maccabi Európa Játékok ugyanis nem más, mint az Izraelben négyévente megrendezett Maccabi Világjátékok regionális kistestvére.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta a 15. Maccabi Európa Játékok küldöttségét, akiket emlékeztetett: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, kormánya védelmet és komoly támogatást ad a hazai zsidó közösségnek identitása megőrzéséhez, a magyarországi zsidó élet reneszánszához. Ebben fontos szerepet tölt be a zsidó sportolóknak biztosított támogatás is.

Izraeli futsal győzelemmel kezdődtek kedden a 15. Maccabi Európa Játékok sportversenyei Budapesten.

Kedd este az MTK Hidegkuti Nándor stadionjából az M4 sport élőben közvetítette a „zsidó olimpia” nagyszabású megnyitóünnepségét, mely a Neokohn tudósítója szerint érdektelenségbe fulladt, a Kibic munkatársa pedig látványosnak és hangulatosnak találta.

A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalomnak és a MIÉPnek viszont annyira nem tetszik az egész, hogy egyenesen a strasbourgi bírósághoz és az ENSZ-hez fordulnának a szerintük a játékokra jellemző „apartheid” miatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa lapzártánkig nem ült össze az ügyben, ezért zavartalanul megszülethettek az első magyar aranyérmek a Maccabi Európa Játékokon.

Csütörtök este ünnepélyes éremátadó, majd táncos, zenés, sportos esemény várta a sportolókat és minden érdeklődőt a Maccabi Európa Játékok központi helyszínén, a Ludovika Campuson.

Migráció és integráció Európában

Akár büntetlen is maradhat az a fiatalember, aki 2017-ben iszlamista megnyilatkozások közepette kidobott az ablakon egy ortodox zsidó asszonyt. Új, aggasztó fejlemény a francia zsidóság számára, hogy a bestiális gyilkosságra az áldozat otthonában került sor.  Azután, hogy a közösség bizonyos kerületekben már régóta nem érezheti magát biztonságban az utcákon, most már a saját lakásaikban is veszélyben vannak a zsidók.

Horogkeresztes tortával ünnepelte 40. születésnapját egy francia város muszlim önkormányzati képviselője, aki 2015-ig a Front National nevű szélsőjobboldali francia párt tagjaként tevékenykedett, de később szakított a szervezettel annak muszlim-ellenes megnyilvánulásai miatt.

Brutális emberölés sokkolja Németországot. Vonat elé löktek egy anyát gyermekével hétfőn Frankfurt főpályaudvarán. Az áldozat édesanyja még el tudott menekülni a vágányra érkező InterCity szerelvény elől, nyolcéves kisfia viszont a szerelvény alá került, és szörnyethalt. A feltételezett elkövető egy 40 éves eritreai férfi, aki szándékosan lökhette a sínek közé a 40 éves nőt és gyermekét. Körözte a svájci rendőrség, ezért letartóztatása elől menekülhetett Frankfurtba a gyerekgyilkos, akit

korábban „a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként” tartottak számon az alpesi országban.

A német hatóságok szerint nincs vallási háttere annak a brutális stuttgarti gyilkosságnak, mellyel egy szíriai állampolgárként regisztrált, jordániai arab férfit gyanúsítanak. A gyanúsított szerdán egy stuttgarti utcán több tucat járókelő és környékbeli lakos szeme láttára egy félméteres szamurájkarddal lekaszabolta 36 éves volt lakótársát, akinek az egyik karját is levágta.

Izrael választ

Ajelet Saked vezetésével vasárnap bejelentették az Egyesült Jobboldali Unió választási szövetség megalakítását, amely a Likudtól jobbra elhelyezkedő, önmagukban a bejutási küszöb környékén imbolygó, kisebb, főként cionista, ortodox vallásos pártokat tömöríti. Sokak, — de főleg az érintettek — meglepetésére kihagyták a társulásból a radikális jobboldali Otzma Jehuditot, valamint Móse Feiglin pártját.

A Likud olyan óriásplakátokat aggatott ki az autópályára és Tel-Aviv-i pártközpontjának oldalára, amelyek Benjamin Netanjahut Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kézenfogva ábrázolják. Az Izraelben élő oroszok a 6,3 millió szavazó 12 százalékát teszik ki, körülbelül 770 ezer embert. A Likud a plakát akcióval nyilvánvalóan az elsősorban őket megcélzó, Avigdor Liberman vezette Jiszrael Bejtenu szavazóit szeretné elszipkázni.

Csütörtökön lejárt a jelentkezési határidő a szeptember 17-re kiírt választásokra, melyen végül 32 párt és pártszövetség vehet részt. A jelenlegi felmérések szerint bár Ajelet Saked pártszövetsége máris a harmadik legerősebb erő az izraeli választási palettán, de Liberman nélkül továbbra sem rajzolódik ki kormányzóképes koalíció lehetősége.

Viszont jó hír, hogy egy izraeli cég műanyagot varázsolna a szemétdombokból, ráadásul csökkentené az üvegházhatást, és ezzel mentené meg a Földet.

Az ajatollahok már a spájzban vannak

A perzsa iszlamista rezsim olyan eltökélten készül a háborúra, hogy az iráni hadsereg lélektani felkészítése során Trump és Netanjahu képmásán gyakorolják a célbalövést. A különféle harci helyzeteket imitáló lőfeladatokban 100 katona vett részt, de a teljes kiképzést mindössze 20 fegyveres tudta teljesíteni.

Irán atomenergia ügynökségének feje vasárnap azzal dicsekedett, hogy már 24 tonna uránt dúsított az atomalku aláírása óta, de szerinte nem lépte át a számára engedélyezett 300 kilogramos limitet. Salehi nem magyarázta meg, hogy pontosan hogyan is értette állítását, illetve hogy miként adtak túl a 23,7 tonnányi feleslegen. Federica Mogherini, az EU külügyminisztere július közepén még úgy nyilatkozott, hogy az alku megmaradó öt aláíró országa Teherán szabályszegéseit nem látja jelentős „teljesítési deficitnek”, és nem is kíván erről vitát nyitni.

Sikeresen tesztelték vasárnap Alaszkában Izrael amerikai segítséggel kifejlesztett, nagy hatótávolságú rakéták elhárítására szolgáló Nyíl-3 légvédelmi rakétáját, amelynek célja az Iránban jelenleg fejlesztés alatt álló precíziós rakéták elleni védelem. Ezek már a légkör határán túl képesek elpusztítani a ballisztikus rakétákat, olyan magasságban, ahol akár nukleáris töltetű támadóeszközöket is biztonságosan meg lehet semmisíteni.

Egy keddi jelentés szerint Izrael állhat azoknak az akcióknak a hátterében, amikkel tíz napon belül kétszer is lecsaptak Bagdad környékén. Egy londoni lap értesülései szerint Izrael F-35-ös típusú lopakodó vadászbombázói az Iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah tagjai közül is többekkel végeztek az iraki bázison, amelyre a bombázás előtt nem sokkal iráni ballisztikus rakétákat szállítottak.

Eközben már Gázára fenik a fogukat az ajatollahok, Irak, Szíria és Libanon síita félholdja után most a szunnita Gázai Övezet bevonásával zárnák harapófogóba a zsidó államot. Kamil Abu Rukun, az IDF drúz tábornoka kedden a közösségi médiában megosztott arab nyelvű videóüzenetben figyelmeztette a gázaiakat: „Irán az övezet irányításának átvételével próbálkozik.”

Az amúgy is robbanásveszélyes konfliktust szerdán tovább élezte Tamás Gáspár Miklós marxista filozófus, aki a budapesti amerikai követség előtt az Iránnal szembeni amerikai „háborús fenyegetés” ellen szállt síkra.

Gyalog galopp a Brexit felé

Boris Johnson újszülött brit kormánya Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kiválásával számol, mert abból indul ki, hogy az Európai Unió nem hajlandó újabb alkut kötni a kilépésről. Michael Gove brit kabinetügyi miniszter vasárnap nagyon eltökéltnek tűnt:

„Október 31-én elhagyjuk az EU-t. Feltétlenül. Semmi további halogatás. Jön a Brexit”

Johnson biztosította Leo Varadkar ír miniszterelnök afelől, hogy kitartanak a felekezeti erőszakot lezáró nagypénteki béke mellett, és

soha nem állítják vissza a fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország közötti határszakaszon,

, de arról nem nyilatkozott, hogy különben mi lesz.

Egyelőre nem tudjuk mire vélni, így csak rögzítjük, hogy Johnson csütörtökön egy olyan Irán-barát védelmi minisztert nevezett ki, aki többek között az antiszemita botrányairól híres Jeremy Corbynnal is jó kapcsolatot ápol.

Két Brexit-párti  jobboldali közéleti személyiség azt állította, hogy Soros György a második világháború alatt kollaborált a nácikkal. A brit zsidóságot képviselő Board of Deputies szerint viszont ezzel

„tudatosan vagy nem tudatosan…hamis antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztenek Soros Györggyel kapcsolatban.”

Soros György nem annyira népszerű Nagy-Britanniában, amióta 1992. szeptember 16-án bedöntötte a nemzeti valutájukat.

Bumeráng

Trumpot patkányozás miatt rasszistázzák ellenfelei, miután Baltimore egyik fekete, demokrata képviselőjével kapcsolatban azt a tweetet eresztette el, hogy

Cummings „Körzete egy gusztustalan, patkányok által fertőzött szemétdomb”

Mivel Cummings nemcsak egyszerűen afro-amerikai, de az általa képviselt körzet lakosai is túlnyomó többségben feketék, a demokraták szerint fehér felsőbbrendűségben szenvedő, rasszista elnök a „patkányok által fertőzött” kifejezést nyilván a mélyszegénységben élő afro-amerikaiakra értette. Érvelésüket némileg gyengíti, hogy amikor egy riporter élő helyszíni közvetítésben éppen azt taglalta, hogy Trumpnak oda kéne mennie, hogy saját szemével is lássa a reális helyzetet,

a tévénézők szeme láttára rohant át egy patkány a sikátoron.

Azóta az is kiderült, hogy Cummings képviselő házát szombaton, még órákkal Trump botrányt keltő üzenete előtt kirabolták.

Cipruson vasárnap elengedték azt a tucatnyi izraeli tinédzser turistát, akiket azzal a gyanúval tartóztattak le a múlt héten, hogy megerőszakoltak egy brit nőt. Kedden azután nagyot fordult a kocka, és hamis tanúzás és a hatóság félrevezetésének vádjával

bíróság elé állították a nőt, aki nemi erőszakkal vádolta meg az izraeli fiatalokat.

A nyomozók szerint a nő kapcsolatban volt az izraeliek egyikével, és szexuális kapcsolatot létesített legkevesebb másik hat férfival néhány napon belül. A fiatalok közül hárman korábban elismerték a rendőrségnek, hogy lefeküdtek a nővel, de hozzátették, beleegyezett abba is, hogy lefilmezzék, és minden megegyezéses alapon történt. Ha bűnösnek találják, egyéves börtönbüntetést és 1000 euró, átszámítva körülbelül 330 ezer forint pénzbírságot is kaphat, ám az izraeli fiatalok is várhatóan be fogják perelni, a hírek szerint 60 ezer euróra.

Súlyos botrány pattant ki a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezetnél. Nepotizmus, szexuális zaklatás, hatalommal való visszaélés, diszkrimináció, a vezetőség számos esetben visszaélt hatalmával, és amúgy is rosszul irányította a szervezetet — derül ki az UNRWA belső dokumentumából. A 30 ezer embert, főként palesztinokat foglalkoztató ügynökség főként iskolákat és egészségügyi intézményeket tart fenn a Libanonban, Szíriában, Jordániában, Gázában és Ciszjordániában élő palesztinok számára.

Svájc kedden bejelentette, hogy felfüggeszti a botrányos palesztinügyi ENSZ-ügynökség finanszírozását, amely már így is válságban van az azt érintő amerikai szankciók miatt. Az UNRWA svájci állampolgárságú vezetője, Pierre Krahenbuhl úgy döntött, nem nyilatkozik a vádakkal kapcsolatban a vizsgálat ideje alatt.

Múltheti összefoglalónk itt olvasható:

Heti Grün — 2019. július 27.

Bálint gazda 100 éves, Maccabi Játékok, a síita félhold sötét oldala, zsidó-arab két jóbarát, felemás zöldforradalom.