Új nagykövetet delegálhat Izrael Magyarországra

Értesüléseink szerint Joszi Amrani nagykövetet Jakov Hadasz-Handelszman válthatja Izrael magyarországi nagykövetének posztján.

A Neokohn értesülései szerint Jakov Hadasz-Handelszman válthatja Joszi Amranit Izrael magyarországi nagykövetének posztján.

Hadasz-Handelszman Tel-Avivban született, és a Zeitlin vallásos középiskolában tanult. IDF-szolgálatát követően a külügyminisztériumhoz csatlakozott, és különböző posztokat töltött be az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Törökországban, Katarban és Jordániában.

Jakov Hadasz-Handelszman.

2011-ben Izrael EU-s követévé nevezeték ki Brüsszelbe, 2012-től a zsidó állam németországi nagykövete volt, 2018 januárjától pedig Izrael Fenntarthatósági és Klímaváltozás-ügyi különleges nagykövete lett.

Németországi követként többször is a hírekbe került hazája és a cionizmus melletti markáns kiállásával: 2013-ban lemondott egy török rendezvényt, mert Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a cionizmust támadta nyilatkozataiban.

Nagykövetként a zsidó múlt — főleg a holokauszt — emlékezete és a jövőbe tekintés egyaránt fontos volt Hadasz-Handelszman számára: 2015-ben arról beszélt, hogy „a múlt mindig ott van, és ott is kell lennie”, ám egyben Németországot nevezte meg hazájának legfontosabb európai szövetségeseként.

Eközben az európai zsidóság egyre inkább fenyegetett helyzetével is foglalkozott: ugyanebben az évben felszólította a németországi zsidókat, hogy költözzenek Izraelbe az antiszemitizmus növekedése miatt.

Információink szerint az izraeli külügy kinevező bizottsága tegnap Hadasz-Handelszmant nevezte meg mint Izrael új magyarországi nagykövetét, ám ezt még az izraeli kormánynak is jóvá kell hagynia.

Az értesülést Izrael magyarországi nagykövetsége érdeklődésünkre sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudta.

Hadasz-Handelszmannak BA-diplomája van nemzetközi kapcsolatokból és Közel-Kelet tanulmányokból a Tel-Aviv Egyetemről és MA-diplomája Közel-Kelet tanulmányokból a Jeruzsálemi Héber Egyetemről.

Nős, három gyermeke van.