Gázával fogná harapófogóba Izraelt a perzsa rezsim

Irak, Szíria és Libanon síita félholdja  után Irán a Gázai Övezet befolyási övezetébe vonásával zárná harapófogóba a zsidó államot.

Kamil Abu Rukun, az IDF drúz tábornoka kedden a közösségi médiában megosztott arab nyelvű videóüzenetben figyelmeztette a gázaiakat:

„Irán az övezet irányításának átvételével próbálkozik.”

A videóban az Izraeli Védelmi Minisztérium alá tartozó Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) vezetője, Abu Rukun a Hamász egyik vezető tagja és egy iráni diplomata szavait idézve mutatja be a szoros kapcsolatot a Hamasz és Irán között, feltárva a terrorszervezet fő küldetését.

„A Hamász Irán első védelmi vonala lesz [a Nyugat közelmúltbeli agressziójának árnyékában],”

— idézi Saleh al-Arouri, múlt heti iráni látogatása során elhangzott szavait.

Arouri a terrorszervezet politikai szárnyának helyettes vezetője, akinek a fejére az USA korábban 5 millió tűzött ki a nyomravezetőnek. Az izraeli hírszerzés szerint Arouri is segített a három izraeli jesivabóher Gilad Shaar (16), Naftali Fraenkel (16) és Eyal Yifrach 2014-es elrablásának és meggyilkolásának megtervezésében.

Abu Rukun egy iráni diplomata, Amir Moussaw nyilatkozatára is felhívja a figyelmet, mely szerint Irán „egységes katonai frontot akar létrehozni Teherántól Gázáig”.

„Ez csak a kezdet,” üzeni a videó a gázai lakosoknak, „és csak a ti választásotokon múlik, hogyan végződik.”

Az ügy tágabb kontextusának megértéséhez érdemes elolvasni múltheti hírösszefoglalónk háttérelemzését.

Heti Grün — 2019. július 27.

Bálint gazda 100 éves, Maccabi Játékok, a síita félhold sötét oldala, zsidó-arab két jóbarát, felemás zöldforradalom.