Sarah Halimi-gyilkosság: folytatódik a jogi hercehurca

Franciaország-szakértő, politológus

Akár büntetlen is maradhat az a fiatalember, aki 2017-ben iszlamista megnyilatkozások közepette kidobott az ablakon egy ortodox zsidó asszonyt, Sarah Halimit (aki Lucie Attal néven is ismert volt). Ugyanakkor ez a döntés – amely nagy vitát váltott ki – nem jogerős, azaz még nem végleges.

2017. április 4-én hajnalban elhunyt egy 65 esztendős zsidó asszony, miután a szomszédja, a mali származású Kobili Traoré tombolni kezdett, behatolt a lakásába, megverte és kidobta az ablakon.

Büntetlen maradhat a francia fiatal, aki kidobott az ablakon egy zsidó asszonyt

Mivel füvezett előtte, nem vonható felelősségre — így döntött a francia bíróság.

Úgy tudni, közben azt kiabálta, „Allah akbar”, a Koránból idézett és kijelentette, megölte a démont („sheitan”).

Ez fontos, ugyanis mindez arra is engedhet következtetni, hogy a gyilkos valamiféle antiszemita elképzelés keretében cselekedett.

A furcsán viselkedő, „inkoherensen beszélő”, a szomszédok szerint napok óta agresszív elkövetőt perceken belül letartóztatták (a szomszédok hívták a rendőrséget), s azonnal pszichiátriai megfigyelésre szállították. Első perctől lehetett tehát tudni, hogy az ügy egyik fő kérdése az lesz, hogy a jelentős mennyiségű marihuánát fogyasztó gyilkos beszámítható volt-e az elkövetés pillanatában, hiszen ha nem volt az, akkor a francia jog szerint sem büntethető.

Az ügy lassan haladt, csak 2018 elején került a gyanú mellé az antiszemita motiváció lehetősége.

Kezdetektől nagy vitát váltott ki, hogy a hatóságok kezdetben nem antiszemita gyilkosságként kezelték az ügyet, ami félelemmel töltötte el és felháborította az amúgy is sérülékeny franciaországi zsidó közösséget.

Mára ugyanakkor az ügyészség egyértelműen azt képviseli, hogy előre eltervezett antiszemita gyilkosság miatt bíróság elé kellene állnia tettesnek. Ezért megfellebbezték a vizsgálóbírók döntését, mely szerint az elkövető vélhetően nem volt beszámítható a gyilkosság pillanatában.

Az ügyben érintett civilek hasonlóan tesznek (egyrészt érthető okokból megkérdőjelezik, hogy nem bíróság előtt zajlik a kannabisz-vita, másrészt a kannabisz-fogyasztást súlyosbító körülménynek látják, és nem büntethetetlenséget megalapozó ténynek). A fellebbezések miatt ugyanakkor az ügy kimeneteléről, illetve esetleges folytatásáról mégiscsak bíróság fog dönteni.

A vitának van és lesz tere, ugyanis összesen három pszichiátriai szakvélemény készült.

Mentálisan mindegyik egészségesnek találta Traorét, ugyanakkor nem értenek egyet abban, hogy mennyire volt beszámítható a kannabisz fogyasztása okán.

Csak módosult a tudatállapota, vagy teljesen beszámíthatatlan volt? Emiatt a vita miatt készült három szakvélemény, s ezek megismerése után már lehetett arról olvasni, hogy az érintettek félnek a beszámíthatatlanság kimondásának lehetőségétől. A vizsgálóbírók végül a fentiekre tekintettel valóban a beszámíthatatlanságot valószínűsítették, és így az antiszemita motívációt is elutasították. A fellebbezések okán ez a vita most más szinten folytatódik majd.

A Halimi-ügy azért is vethetett ekkora hullámokat, mert a bestiális gyilkosságra az áldozat otthonában került sor – ez egy új, aggasztó dolog volt a francia zsidóság számára.

Az ugyanis, hogy a közösség nem érezheti magát biztonságban az utcákon bizonyos kerületekben, egy, ugyancsak aggasztó dolog – de hogy a zsidók már a lakásaikban is veszélyben vannak, még ennél is súlyosabb és nagyobb félelmet szül.

Ráadásul a Halimi-gyilkosság csak az első ilyen ügynek bizonyult a sorban: sajnos 2018-ban a 85 éves holokauszt-túlélőt, Mireille Knollt is a lakásában gyilkolták meg bestiálisan. Annak az ügynek a hatósági kezelésével azonban elégedettebb volt a zsidó közösség.

Az ügy hatósági-bírósági kezelése ezért több, mint tiszta jogi kérdés.

Politikai kérdés is, amely üzenetet küld a franciaországi zsidó közösségnek azzal kapcsolatban, hogy mekkora védelemre számíthat a francia hatóságokról.

Hogy politikailag mennyire fontos a Halimi-ügy, azt végső soron az is bizonyítja, hogy személyesen a végrehajtó hatalom feje, Emmanuel Macron is követelte a teljes feltáró nyomozást.

A zsidó, akit barbárok kínoztak halálra

Ilan Halimi a XXI. századi franciaországi antiszemitizmus első, szimbolikus áldozatának számít. Soós Eszter Petronella írása.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.