Büntetlen maradhat a francia fiatal, aki kidobott az ablakon egy zsidó asszonyt

Mivel füvezett előtte, nem vonható felelősségre — így döntött a francia vizsgálóbíró annak a merénylőnek az ügyében, aki 2017-ben saját otthonában gyilkolt meg egy 66 éves nyugdíjas óvónőt. 

„Nem meglepő, de aligha jogos”

— így jellemezte Francis Khalifat, a francia zsidók szövetségének (CRIF) vezetője azt a bírósági döntést, ami szerint

Kobili Traore nem vonható felelősségre tettéért, mert azt megelőzően marihuánás cigarettát szívott.

A döntés szerint a férfit pszichotikus zavar miatt kórházba vihetik kezelésre, vagy kábítószer-rehabilitációs programra kényszeríthetik, esetleg szabadon is engedhetik.

Óvodások ellen tervezett merényletet egy francia fiatalember

„Pszichiátriai zavarban szenvedő, öngyilkos hajlamú” férfit vettek őrizetbe a francia hatóságok, aki a 2012-es toulouse-i iszlamista mészáros örökösének vallotta magát.

A 27 éves gyanúsított 2017 áprilisában, különös kegyetlenséggel gyilkolta meg Sarah Lucy Halimit a nő lakásában. A támadó először felmászott a 66 éves nyugdíjas óvónő otthonába, utána brutálisan bántalmazta, majd kihajította az ablakon.

A szomszédok beszámolója szerint a támadás alatt az elkövető nagy hangon Allahot éltette és a Korán szavait ordította.

A támadást megelőzően pedig több alkalommal is agresszíven viselkedett és fenyegetően bánt az asszonnyal és annak lányával is, akit korábban „mocskos zsidónak” nevezett — derül ki a The Times of Israel írásából.

A zsidó, akit barbárok kínoztak halálra

Ilan Halimi a XXI. századi franciaországi antiszemitizmus első, szimbolikus áldozatának számít. Soós Eszter Petronella írása.

Khalifat bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen és mindent elkövetnek majd, hogy Traorét bíróság elé állítsák.

Az eset kapcsán korábban is többen megdöbbenésüknek és felháborodásuknak adtak hangot a francia közéletben. Sammy Ghozlan, egykori rendőrfelügyelő és az Antiszemitizmus Ellen Küzdő Francia Bizottság vezetője májusban azt mondta, az ügyet látva már

nem teljesen biztos benne, hogy „Franciaországban az antiszemita gyűlöletcselekményeket helyesen kezelik”.