A 21 éves gyanúsítottat a Párizshoz közeli Seine-et-Marne megyében állították elő, és terrorcselekmény céljával létrejött bűnszövetkezet gyanújával indítottak ellene büntetőeljárást – adott hírt a BFM francia televíziócsatorna.

BFMTV on Twitter: „🔴 INFO BFMTV – Un homme projetant un attentat contre une école maternelle et un policier a été arrêté pic.twitter.com/sRls0gsRiM / Twitter”

🔴 INFO BFMTV – Un homme projetant un attentat contre une école maternelle et un policier a été arrêté pic.twitter.com/sRls0gsRiM

Rendőrségi források a gyanúsított nevéről, állampolgárságáról nem közöltek információt, csak annyit árultak el, hogy „nagyon súlyos pszichiátriai zavarban szenved”, és olyannyira „öngyilkos hajlamú” volt, hogy készen állt arra, hogy bármelyik pillanatban akcióba lépjen.

A nyomozóknak kihallgatása során elmondta, magát Mohamed Mera örökösének tekinti, majd beismerte, egy óvodát, illetve rendőröket akart megtámadni. A férfi túszokat is akart ejteni, majd tűzharcba keveredni a helyszínre érkező kommandósokkal.

A letartóztatott már szerepelt a francia titkosszolgálatok radarján, derült ki a francia BFM televízió riportjából. A számítógépét és mobiltelefonját vizsgáló nyomozók szerint a gyanúsított megpróbálta kitörölni böngészési előzményeit, beleértve a sötét-webes tevékenységét is.

A titkosszolgálatok akkor adtak jelzést az igazságszolgáltatásnak, amikor a férfi megpróbált fegyverekhez jutni, az ügyészség pedig elrendelte az azonnali őrizetbe vételt.

„Nem volt semmilyen előkészítés még, sem terepszemle” – jelezték nyomozati források, amelyek szerint a merényletterv csak a gyanúsított fejében létezett, ő maga tájékozatta róla a nyomozókat.

Az MTI értesülése szerint egy másik gyanúsítottat is őrizetbe vettek, aki szintén 1998-ban született. Ő állítólag nem tudott a pontos merénylettervről, ugyanakkor azzal gyanúsítják, hogy készen állt segíteni a barátjának.

A gyanúsított példaképét, az algériai származású, francia állampolgársággal bíró Mohamed Merát Afganisztánban és Pakisztánban képezte ki az Al-Kaida iszlamista terrorszervezet. A férfi  2012. március 11. és 19. között Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban először három francia katonával, majd egy zsidó iskola, az Ozar Hatorah tanárával, Jonathan Sandler rabbival és két gyermekével, a 6 éves Ariével és a három éves Gabriellel végzett. Mera végül egy 8 éves zsidó kislányt is fejbelőtt, mielőtt elmenekült volna a helyszínről.

A dzsihadista merénylővel március 22-én, 30 órás ostrom után végeztek az elfogására kiérkező francia kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.