Izrael legerősebb nője a Likudtól szívja el a levegőt

Ajelet Saked újonnan formált pártszövetsége máris a harmadik legerősebb erő az izraeli választási palettán, de Liberman nélkül továbbra sem látszik kormányzóképes koalíció az izraeli Channel 12 televíziócsatorna közvéleménykutatása szerint.

Szabad szemmel is jól látható iramban formálódnak a kisebb-nagyobb koalíciós együttműködések a szeptember 17-re kitűzött izraeli választások közeledtével. A baloldali Munkapárt a Gesher párttal, a Meretz az új, Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök vezette Izraeli Demokratikus Párttal állna össze az egyik oldalon, az Ajelet Saked és Naftali Banett által vezetett Új Jobboldal és a Rafi Peretz féle Zsidó Otthon párt pedig a másik oldalon állított választási szövetséget.

Ajelet Saked az Egyesült Jobboldal vezetője

A Saked vezette Egyesült Jobboldal választási szövetség, a legfrissebb felmérések szerint 14 helyet kapna a 120 tagú Knesszetben,

ezzel szempillantás alatt a harmadik legnagyobb párttá válna, legtöbb szavazatot a Likudtól elhappolva, mely így 28 képviselői hellyel lenne kénytelen beérni, miközben a tavaszi választásokon hajszálnyira alulmaradt Kék-Fehér Párt 30 széket foglalna el az új parlamentben. Az Egyesült Arab Lista 11, a kormányalakítást tavasszal megtorpedózó Lieberman féle Iszráel Béténu párt 10, az Egyesült Tóra Judaizmus 8, a keleti vallásos zsidókat tömörítő Sász 7, a Barak-féle baloldali formáció szintén 7, míg a Munkapárt és Gesher szövetsége 5 helyet remélhetne, ha a választások holnap lennének.

Egy csatát megnyert, de a háború vége még messze van Ajelet Saked számára

Az ortodoxok stratégiai okokra hivatkozva elfogadták, hogy egy nő vezesse a jobboldali pártok szövetségét.

Úgy tűnik ezért, hogy

hiába jutna több szavazat a jobboldalra, Lieberman nélkül Netanjahu nem volna képes többséget szerezni az új törvényhozásban,

hacsak a Munkapárt-Gesher szövetség nem volna hajlandó a Likuddal közösen kormányozni.

Izraeli választás: Királycsináló szeretne lenni a királybuktató

Egyelőre senki nem kér Liberman „Let’s make Israel normal again” szlogenjéből.