Irán 24 tonna uránt dúsított az atomalku aláírása óta

Ezzel nem kicsit lépte át az abban foglalt 300 kilogrammos limitet, az alku aláírói azonban továbbra sem aggódnak.

Irán atomenergia ügynökségének feje, Ali Akban Salehi vasárnap, az iráni parlament „független konzervatív” frakciójának ülésén tette megdöbbentő kijelentését, melyen az atomalku legfrissebb állását vitatták meg — állítja a Radio Farda. Amint azt a The Jerusalem Post kifejti, a frakciót a perzsa állam legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah közeli szövetségesei alkotják.

Salehi nem magyarázta meg, pontosan hogyan is értette állítását, illetve hogy miként adott túl Irán 24 tonnányi dúsított uránon.

A perzsa állam korábban hosszú időn keresztül azt állította, tartja magát a 2015-ös megállapodásban vállaltakhoz. Míg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a közelmúltban megerősítette, hogy Irán júliusban átlépte az előírt 3,57%-os dúsítási, illetve a 300 kilogrammos mennyiségi határt, eddig semmilyen hivatalos bejelentés nem történt iráni oldalról arról, hogy 24 tonna dúsított uránnal rendelkeznének.

Irán átlépte az atomalkuban meghatározott urándúsítási limitet

A perzsa állami média bejelentette, hogy az ország alacsonyan dúsított uránkészletének mennyisége hétfőn átlépte a 2015-ös atomalkuban meghatározott 300 kilogrammos mennyiségi határt, miután nem sikerült az őt sújtó amerikai szankciókat sikeresen megkerülő európai tervet felállítani.

Az atomalku aláíróinak vasárnapi megbeszélésén minden oldal kifejezte abbéli szándékát, hogy továbbra is tartsa magát az alkuban vállaltakhoz, míg az iráni tárgyaló fél, Abbász Arakcsi azzal fenyegetőzött, továbbra is csökkenteni fogják vállalásaikat, amíg Európa nem biztosítja gazdasági érdekeik megfelelő védelmét.

Federica Mogherini, az EU külügyminisztere július közepén még úgy nyilatkozott, hogy az alku megmaradó öt aláíró országa Teherán szabályszegéseit nem látja jelentős „teljesítési deficitnek”, és nem kíván erről vitát generálni.

Salehi vasárnap arról is említést tett, hogy újjá szándékoznak építeni az Arak nehéz vizes reaktort, számolt be róla a Fars hírügynökség. Hozzátette: Nagy-Britannia lelassította a projektet, és amennyiben továbbra is így jár el, „Irán visszatér a régi reaktorhoz,” ami plutónium előállítására is képes.

Az atomalku biztosította Irán világkereskedelembe való becsatlakozását atomprogramjának limitálásáért cserébe.

Netanjahu: némelyek Európában csak akkor ébrednek fel, ha Irán atomot dob rájuk

Az atomalku megszegése nem ok a szankciók visszaállítására, állítja az EU, az izraeli elnök szerint pont így akarták lecsillapítani a nácikat is a második világháború előtt.