Netanjahu: némelyek Európában csak akkor ébrednek fel, ha Irán atomot dob rájuk

Az atomalku megszegése Irán részéről nem ok a szankciók visszaállítására, állítja az EU, az izraeli elnök szerint pont így akarták lecsillapítani a nácikat is a második világháború előtt. A szakértők szerint  az atomfegyverhez szükséges 90%-os uránhoz kevesebb mint egy év alatt eljuthat a perzsa ország.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint bizonyos országok csak akkor fogják megérteni az iráni fenyegetést, amikor atomtöltetek kezdenek hullani európai földön. Az erőteljes kijelentést azután tette a miniszterelnök, hogy az Európai Unió hétfőn hangsúlyozta, az atomalku feltételeinek legfrissebb áthágásai a perzsa állam részéről nem szolgáltatnak elég okot arra, hogy szükségessé tegyék a gazdasági szankciók visszaállítását.

Benjamin Netanyahu on Twitter: „כנראה שיש כאלה באירופה שלא יתעוררו עד שיפלו על אדמת אירופה טילים גרעיניים איראניים. אז זה כבר יהיה מאוחר מדיי. אנחנו בכל מקרה נעשה הכל כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני. pic.twitter.com/HDEfE88PS1 / Twitter”

כנראה שיש כאלה באירופה שלא יתעוררו עד שיפלו על אדמת אירופה טילים גרעיניים איראניים. אז זה כבר יהיה מאוחר מדיי. אנחנו בכל מקרה נעשה הכל כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני. pic.twitter.com/HDEfE88PS1

Netanjahu sürgette az EU-t, hogy azonnal tegyen lépéseket Irán ellen, és a közösségi médiára feltöltött videóüzenetében felidézte Nagy-Britannia sikertelen kísérletét a náci Németország lecsillapítására a második világháború előestéjén.

Európa Hitler-politikájához hasonlította Netanjahu a Washington Post álláspontját

Az izraeli miniszterelnök szerint a világ ma ugyanolyan megengedő Iránnal, mint anno a Harmadik Birodalommal volt.

„Az Európai Uniónak az iráni feltételszegésekre adott válasza az 1930-as évek európai békítési kísérleteire emlékeztetnek engem. Akkor is voltak olyanok, akik a homokba dugták a fejüket, és nem látták a közelgő veszedelmet”

— üzente az izraeli elnök héber nyelvű videójában.

„Úgy tűnik, lesznek olyanok Európában, akik nem fognak felébredni mindaddig, amíg iráni nukleáris töltetek nem hullanak európai földre, de akkor persze már túl késő lesz. Mindenesetre mi továbbra is mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk, hogy Irán atomfegyverhez jusson.”

— tette hozzá Netanjahu.

Iráni uránról alkudoznak Brüsszelben

Európai külügyminiszterek kérlelik Iránt és az Egyesült Államokat a feszültségek csökkentésére és párbeszéd kezdeményezésére.

A hétfői napon európai diplomaták találkoztak Brüsszelben, hogy megtárgyalják a 2015-ös atomalkut, elvetve az iszlám köztársaság ellen irányuló szankciók megújítását, annak ellenére, hogy Teherán nyíltan megsértette az abban engedélyezett urándúsítási határértéket.

Néhány hete Irán bejelentette, hogy túllépte a 300 kilogrammos mennyiségi határt a 3.67%-os dúsítottságú uránjával, és 4.5%-ra kezdett dúsítani.

Irán átlépte az atomalkuban meghatározott urándúsítási limitet

A perzsa állami média bejelentette, hogy az ország alacsonyan dúsított uránkészletének mennyisége hétfőn átlépte a 2015-ös atomalkuban meghatározott 300 kilogrammos mennyiségi határt, miután nem sikerült az őt sújtó amerikai szankciókat sikeresen megkerülő európai tervet felállítani.

Szakértők szerint ezek a lépések lerövidíthetik az egyéves időtartamot, ami alatt 90%-os uránhoz, így atomfegyverhez juthat.

Az ellenzéki Kék és Fehér izraeli párt vezetője, Beni Ganz szintén sürgette az EU-t, hogy ismerje el, és lépjen fel egy nukleáris Irán globális fenyegetése ellen.

Míg az európaiak továbbra is baráti megoldást keresnek, Amerika felszólította őket, hogy hozzájuk hasonlóan fordítsanak hátat ők is Iránnak.