Európa Hitler-politikájához hasonlította Netanjahu a Washington Post álláspontját

Az izraeli miniszterelnök szerint a világ ma ugyanolyan megengedő Iránnal, mint amilyen a Harmadik Birodalommal volt.

Meglehetősen nagy határozottsággal hívta fel a figyelmet az iráni urándúsítás veszélyeire Benjamin Netanjahu a kabinet ülésén — derül ki a Jerusalem Online hétfői cikkéből.

„Ez a dúsítás egy dologért történik: a nukleáris fegyverekért”

— mondta az izraeli miniszterelnök, arra a cikkre utalva, amiben nemrég a Washington Post írt Irán urándúsításáról. Az amerikai lap szerzője ugyanis úgy fogalmazott, hogy

az iráni intézkedés „nem olyan borzasztó, mert csak kicsi lépéseket jelent”.

Netanjahu szerint azonban ez a gondolkodásmenet jellemezte a világ második világháborús közvélekedését is, ami miatt a nácik első támadásai előtt a többség csendben maradt, hiszen azelőtt mindig úgy gondolták, hogy csak „kis dolgokat tettek”.

„Hogyan kezdődött a második világháború Európában? Azzal kezdődött, hogy a náci németek tettek egy apró lépést, és beléptek Rajna-vidékre. Ez egy kis lépés volt, és senki nem mondott vagy tett semmit. Következő lépésként jött az Anschluss, azután következett a Szudétavidék Csehszlovákiában. A folytatást pedig jól ismerjük”

— fogalmazott Netanjahu, aki ezután konkrét üzenetet intézett Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság vezetői felé, és arra kérte őket, hogy teljesítsék a nukleáris szerződésben vállalt kötelezettségeiket.

„Önök aláírták ezt a megegyezést, és azt mondták, hogy ha ezt a lépést [Irán] megteszi, kemény szankciók fogják követni. Hol vannak most Önök?”

— szegezte a kérdést az európai politikusoknak.