Iráni uránról alkudoznak Brüsszelben

Az európai külügyminiszterek igyekeznek majd módot találni arra, hogy meggyőzzék Iránt és az Egyesült Államokat a feszültségek csökkentésére és párbeszéd kezdeményezésére az ügyben.

Az uniós külügyi tanács tájékoztatása szerint a miniszterek tárgyalnak Teheránnak a nukleáris megállapodással kapcsolatban közelmúltban tett bejelentéseiről a mai nap folyamán Brüsszelben.

EU: Az iráni atomalku betartása a nemzetközi béke és biztonság záloga

Az Európai Unió közös nyilatkozatban szólította fel Iránt, hogy hagyjon fel az engedélyezett szint feletti urándúsítással. 

Az ülés résztvevői megvitatják, hogy az uniónak milyen eszközök állnak rendelkezésre az úgynevezett iráni atomalkuban foglaltak betartására. Az EU ugyanis továbbra is elkötelezett az Iránnal 2015-ben kötött, az ország atomprogramjának korlátozását előíró nukleáris megállapodás fenntartása mellett — közölték.

A megegyezés akkor került veszélybe, mikor Amerika kilépett, és visszaállította az Iránnal kapcsolatos gazdasági szankcióit, mondván, a perzsa ország nem tartja be az alku feltételeit. Erre Irán bejelentette, felfüggeszti bizonyos, az atomalkuval kapcsolatosan vállalt kötelezettségeit az őt sújtó amerikai gazdasági szankciókra, és az alku többi aláírójának arra való sikertelen próbálkozásaira tekintettel, hogy teljesítsék az országával kapcsolatos vállalásaikat.

Irán átlépte az atomalkuban meghatározott urándúsítási limitet

A perzsa állami média bejelentette, hogy az ország alacsonyan dúsított uránkészletének mennyisége hétfőn átlépte a 2015-ös atomalkuban meghatározott 300 kilogrammos mennyiségi határt, miután nem sikerült az őt sújtó amerikai szankciókat sikeresen megkerülő európai tervet felállítani.

Egy hete az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kijelentette, szerinte a világ ma ugyanolyan megengedő Iránnal, mint amilyen a Harmadik Birodalommal volt.

Meglehetősen nagy határozottsággal hívta fel a figyelmet az iráni urándúsítás veszélyeire egy izraeli kabinet ülésén, ahol kijelentette, a világ sajtójának veszélyeket elbagatellizáló hozzáállása jellemezte a világ második világháborús közvélekedését is, ami miatt a nácik első támadásai előtt a többség csendben maradt, hiszen azelőtt mindig úgy gondolták, hogy csak „kis dolgokat tettek”.

Európa Hitler-politikájához hasonlította Netanjahu a Washington Post álláspontját

Az izraeli miniszterelnök szerint a világ ma ugyanolyan megengedő Iránnal, mint anno a Harmadik Birodalommal volt.

A megbeszélésen továbbá a sürgős nemzetközi kérdések sorában várhatóan eszmecserét folytatnak emellett a Ciprus partjai mellett megkezdett „illegális” török próbafúrásokra adható uniós válaszokról, valamint a migráció kihívásáról.

A tanácskozás résztvevői áttekintik az EU és Törökország közötti kapcsolatokat a Ciprus partjai mellett megkezdett „illegális” török próbafúrások miatt. Információk szerint az unió szankciók bevezetését is kilátásba helyezheti, amely egyebek mellett az EU-török magas szintű tanácskozások, például a társulási tanács üléseinek, vagy a légiközlekedésről szóló EU-török kétoldalú megállapodásokról szóló tárgyalások felfüggesztését is jelentheti.

A miniszterek Irakkal kapcsolatban a növekvő regionális feszültségekkel összefüggésben áttekintik az egy évvel ezelőtt tartott parlamenti választások nyomán kialakult helyzetet. A tanács várhatóan nyilatkozatot fogad el Irakról, amelyben hangsúlyosan szerepel majd a terrorizmus elleni küzdelem támogatása.