EU: Az iráni atomalku betartása a nemzetközi béke és biztonság záloga

Mogherini

Az Európai Unió közös nyilatkozatban szólította fel Iránt, hogy hagyjon fel az engedélyezett szint feletti urándúsítással. 

Maja Kocijancic a külügyi bizottság szóvivője szerint „nem szabad, hogy Irán olyan tevékenységbe kezdjen, amely aláássa a nukleáris megállapodásban foglaltakat.”

A szóvivő azt is hozzátette, hogy „a megállapodás minden fél részéről való betartása nemcsak a régió, hanem a nemzetközi béke és biztonság záloga.”

Federica Mogherini, az EU leköszönő kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság külügyminisztereivel közösen kiadott nyilatkozatában az Iránnal foglalkozó cselekvési terv végrehajtását ellenőrző vegyes bizottság összehívását sürgette.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn megerősítette, hogy Irán megkezdte a nagyhatalmakkal 2015-ben megkötött atomalku által engedélyezett, 3,67 százalékos szint feletti urándúsítást.

Teherán vasárnap jelentette be, hogy – válaszul az amerikai szankciók visszaállítására – legalább 4,5 százalékosra dúsít uránt. Sőt hétfőn azzal is fenyegetőzött, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségei felmondásának következő lépéseként ismét üzembe helyezik a leállított centrifugákat, és elindítja a 20 százalékos tisztaságú urán dúsítását.

Az Európai Unió az elmúlt hónapokban időnként felszólította Iránt az atomalku betartására és elhatárolódott a keményebb amerikai stratégiától. Ennek ellenére hétfőn az iráni külügy „váratlan lépéssel” fenyegette meg az Uniót, amennyiben nem tartja be az atomalkuval kapcsolatos megegyezést.