Irán átlépte az atomalkuban meghatározott urándúsítási limitet

A perzsa állami média bejelentette, hogy az ország alacsonyan dúsított uránkészletének mennyisége hétfőn átlépte a 2015-ös atomalkuban meghatározott 300 kilogrammos mennyiségi határt, miután nem sikerült az Iránt sújtó amerikai szankciókat sikeresen megkerülő európai tervet felállítani az alku aláíróinak bécsi találkozóján — írja az i24NEWS.

Irán május 8-án jelentette be, hogy felfüggeszti bizonyos, az atomalkuval kapcsolatosan vállalt kötelezettségeit az őt sújtó amerikai gazdasági szankciókra, és az alku többi aláírójának arra való sikertelen próbálkozásaira tekintettel, hogy teljesítsék az országával kapcsolatos vállalásaikat.

A múlt hétvégén az Európai Unió kijelentette, hogy az INSTEX kereskedelmi mechanizmus, amit a perzsa országot sújtó amerikai szankciók megkerülésére alkottak meg, megkezdte működését. Ennek ellenére Irán továbbra sem látja úgy, hogy az európai projekt eleget tesz a 2015-ös alkuban vállaltaknak.

Irán: Bécs az „utolsó esély” az atomalku megmentésére

Amennyiben az atomalku aláíróinak pénteki ausztriai találkozóján nem sikerül nem „felületes” megoldásokat találni az amerikai szankciók ellensúlyozására, az egyezménynek annyi, állítja a perzsa állam.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország a speciális fizetési rendszert január végén indította el, miután Donald Trump amerikai elnök a múlt évben hirtelen kilépett az atomalkuból és visszaállította gazdasági megszorító intézkedéseit Iránnal kapcsolatban.

Tegnap a félhivatalos iráni állami hírügynökség, a Fars egy névtelen forrásra hivatkozva kijelentette:

„mivel a bécsi bizottsági ülés nem elégítette ki Irán jogos elvárásait (…) Irán elkötelezte magát, hogy átlépi az alkuban vállalt kötelezettséget, és hamarosan átlépi a dúsított urán 300 kilogrammos mennyiségben megállapított szintjét”.

„Bár nem elégíti ki az iszlám köztársaság elvárásait, sem az európaiak kötelezettségeit (…) stratégiai értékkel bír abból a szempontból, hogy az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei elszigetelik magukat Amerikától gazdaságilag” — jelentette ki Mohamed Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter az INSTEX mechanizmusra célozva.

Irán emellett követeli, hogy a 2015-ös atomalku aláírói továbbra is területéről vásárolják az olajat.

„Ennek biztos, hogy hosszútávú hatásai lesznek” — tette hozzá az iráni politikus.

A hír hallatán a Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz azonnal Irán elleni nemzetközi összefogást sürgetett. Gantz hangsúlyozta, Izrael egységes a kérdésben, de ma már minden eddiginél világosabb, hogy a perzsa állam nem pusztán Izrael, hanem az egész világ számára problémát jelent.

„Széles körű nemzetközi megállapodásra szólítok fel, növelve a szankciókat és együttes erővel felkészülve arra, hogy mi történjen, ha Irán folytatja a jelenlegi irányvonalát” — mondta Ganz.