Irán: Bécs az „utolsó esély” az atomalku megmentésére

Amennyiben az atomalku aláíróinak pénteki ausztriai találkozóján nem sikerül nem „felületes” megoldásokat találni az amerikai szankciók ellensúlyozására, az egyezménynek annyi, állítja a perzsa állam. 

Az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodás megmentése a témája pénteken Bécsben annak a találkozónak, amelyen Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői vesznek részt.

A perzsa állam azzal fenyegetőzik, hogy megállapodás hiányában az alkuban lefektetett maximum értékeken túli mennyiségű uránt fog dúsítani, az elmúlt évben rá kivetett amerikai gazdasági szankciókra válaszul. Diplomáciai értesülések szerint a határ átlépésétől csupán napok választják el.

Vezető iráni tisztségviselők valamint az alku megmaradt aláírói a paktum megmentése érdekében találkoznak majd Bécsben, azonban az európai hatalmaknak korlátozott képességük van az iráni gazdaság amerikai szankcióktól való megóvására, így nem világos, hogyan tudnák biztosítani azt a hatalmas gazdasági segítséget, amit Teherán elvár tőlük.

„Úgy gondolom, ez a találkozó a megmaradt partnerek utolsó esélye arra, hogy összegyűljenek és kitalálják, hogyan tudják teljesíteni Irán felé tett vállalásaikat”

— idézte pénteken Abbasz Muszavi külügyi szóvivőt az iráni Farsz hírügynökség.

Muszavi hozzátette, annak ellenére, hogy Irán álláspontja mellett kiállnak nyilatkozataikban, a fennmaradó aláírók – Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – eddig nem tett annak érdekében semmilyen gyakorlati lépést sem.

Abbasz Arakcsi iráni külügyminiszterhelyettes Bécsben kijelentette, Iránnak elfogyott a „stratégiai türelme és nem fog tolerálni egy olyan felállást, ahol egyoldalúan kötelezi el magát az atomalku mellett,” de mindemellett hozzátette, reméli a találkozó kézzelfogható lépéseket fog eredményezni.

Az európai hatalmak felállítottak egy Instex elnevezésű barter-kereskedelmi mechanizmust annak érdekében, hogy Irán gazdaságának legalább egy kis részét megóvhassák az amerikai szankciók hatásaitól. Az Instexet azonban még nem indították el, és diplomáciai források szerint csak kisebb egységeket tud majd kezelni, mint a gyógyszeripar, nem pedig a hatalmas olaj-ügyleteket, amit Irán elvárna.

„Meglátjuk mennyi pénzt utalnak majd át az Instexen keresztül. Amennyiben felületes lesz a mechanizmus, Irán biztosan nem fogadja el.”

— nyilatkozta Muszavi.

A Németország és Irán közötti kereskedelem összeomlott az amerikai szankciók súlya alatt, derül ki a Funke hírlap adataiból, ami alátámasztani látszik Irán állítását, miszerint Európa képtelen betartani non-proliferációs alkut, amit anno aláírt.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön úgy nyilatkozott, igyekszik majd meggyőzni Donald Trump amerikai elnököt, hogy függesszen fel bizonyos szankciókat Iránon, hogy lehetővé váljanak a krízis megoldásához szükséges tárgyalások.

Irán ki akarja vonni magát a 2015-ös atomalku kötelezettségei alól

Iránnak úgy hiszi, már nincs oka arra, hogy végrehajtsa a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban vállalt két kötelezettségét.