Irán ki akarja vonni magát a 2015-ös atomalku kötelezettségei alól

Irán eltökélt abban, hogy kivonja magát a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban vállalt két kötelezettségének teljesítése alól — jelentette kedden a Fars félhivatalos iráni hírügynökség egy magas rangú iráni tisztségviselőt, Ali Samháni admirálist idézve, írja az MTI.

A Fars idézte Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettest is, aki azt mondta: Iránnak már nincs oka arra, hogy végrehajtsa a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban vállalt két kötelezettségét, mivel nem érvényesül a kölcsönösség elve a szerződésben részes országok – Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország – részéről. Mindazonáltal hozzátette: Irán a kötelezettségek teljesítésének fokozatos csökkentésével nyitva hagyja a „diplomáciai kapukat”.

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden közölte: az EU „minden tőle telhetőt” megtesz, hogy megtartsa a „legnehezebb napjait élő” egyezményt.

Donald Trump amerikai elnök 2018. május 8-án egyoldalúan kiléptette országát a nukleáris megállapodásból, és újra bevezette a korábban feloldott szankciókat Iránnal szemben. Napra pontosan egy évre rá Haszan Róháni iráni elnök bejelentette, hogy a továbbiakban országa sem teljesíti a megállapodás egyes részeit.

Róháni 60 napot adott az érintett európai országoknak arra, hogy olyan megoldást találjanak, amellyel képesek megvédeni Iránt az amerikai büntető intézkedések hatásaitól. A megszabott határidő július 8-án jár le.

Az AFP francia hírügynökség keddi jelentésében emlékeztetett: Teherán azzal fenyegetőzött, hogy véget vet az urándúsítás – a megállapodás értelmében 3,67 százalékosra korlátozott — mértékére vonatkozó korlátozásoknak, és folytatja az araki nehézvizes reaktor építését.

Az Iránt sújtó szankciók nemcsak az iszlám köztársaságot érintik, hanem bárkit, aki bármilyen üzletet folytat Iránnal, és ezért az európai kormányoknak és vállalatoknak nincs módjuk megkerülésükre.