Megvannak az első magyar aranyérmek a Maccabi Európa Játékokon

A kardozó Garam Nóra és a párbajtőröző Lóránd Ádám Péter szerzett elsőként dicsőséget a magyar csapatnak, de a díjugratók gyönyörű ezüstérme is büszkévé tette a lelkes hazai szurkolókat — írja az Origo.

Garam Nóra a női kard elődöntőjében a későbbi bronzérmes német Palina Popolzinát 15-6-ra, a döntőben az amerikai Anat Katzot 15-5-re verte, ezzel megvédte bajnoki címét, hiszen 4 éve, Berlinben is ő nyert.

Lóránd Ádám Péter a német Peter Marduchajew ellen rendkívül izgalmas küzdelemben jutott a döntőbe, 15-14-re győzött. Ellenfele a brit Richard Bernstein legyőző német Mark Perelmann volt. A döntőt 15-12-re nyerte a magyar vívó.

Az Origo összeállítása szerint Garam Nóra számos magyar versenyen vett részt, csapatban magyar bajnokságot nyert, egyéniben 2. volt, 2016-os toruni Európa-bajnokságon pedig 8. helyezést ért el. 12 éves korában kezdte a vívást, a versenyzés mellett elvégezte a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karát, kutatóként immunológiával foglalkozott és ősztől belgyógyászként dolgozik.

Az első magyar ezüstöt pedig a Nemzeti Lovardában megrendezett díjugrató csapatversenyben szerezték meg a magyar sportolók: Esztergályos Kata, Lengyel Anna, Szarvas Dóra és Varga Nikolett összetételű magyar csapat, Sándor Balázs vezetésével.

Az aranyérmet a svájci, a bronzérmet az amerikai válogatott nyerte.

Legalább 30 érmet, köztük természetesen minél több aranyat vár a 208 magyar sportolótól a hétfőn megkezdődött és jövő szerdáig tartó, budapesti központú 15. Maccabi Európa Játékokon Jusztin Ádám, a Maccabi VAC sportegyesület elnöke.

Jusztin Ádám sportvezető a játékok központi helyszínén, a Ludovika Campus Oktatási Központban megtartott hétfői sajtótájékoztatón hozzátette: elsősorban a hagyományos magyar sikersportágakban, így vízilabdában, vívásban, bridzsben vár jó szereplést a versenyzőktől.

Jusztin arra is emlékeztetett, hogy a magyarok 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is eredményesek voltak a Maccabi Európa Játékokon, s 15-20 éremmel tértek haza ezekről az eseményekről.

„Ha nincs a holokauszt, az Aranycsapat akár világbajnok is lehetett volna”, véli David Bolchover brit író

Ha nincs a holokauszt, az Aranycsapat világbajnok lett volna — állítja David Bolchover angol író.