Irán-barát védelmi minisztert nevezett ki Boris Johnson

Megdöbbenést okozott az új brit miniszterelnök Ben Wallace kinevezésével, aki többek között az antiszemita botrányairól híres Jeremy Corbynnal is jó kapcsolatot ápol.

Sokakban kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire jó barátja is Borisz Johnson miniszterelnök Izraelnek, miután Ben Wallace-t nevezte ki védelmi miniszternek — számolt be róla a The Jerusalem Post.

Johnsont heves kritikával illette a Labour Friends of Israel szervezet, mondván: Johnson „szereti magát Izrael barátjának feltüntetni, de olyan védelmi minisztert nevezett ki, aki minden, csak nem az.”

Wallace Jeremy Corbynnal, a brit Munkáspárt vezetőjével ápolt jó kapcsolatáról is híres, akivel 2015-ben együtt látogattak el Iránba.

Az iszlám köztársaságba tett gyakori látogatásaival előszeretettel dicsekszik is, mondván, nincs olyan brit parlamenti képviselő, aki többször járt volna ott, mint ő.

Corbynt őszinte baloldaliként jellemezte korábban, akit az „emberszeretet jellemez”, és akitől kihívói „sokat tanulhatnak.”

2015 decemberében Wallace kijelentette: „gyakran vádolják azzal, hogy túl Irán-barát, mivel úgy gondolja, bármilyen szíriai vagy afganisztáni megoldáshoz szükséges bevonni Iránt.”

2014-ben tagja volt annak a négyfős delegációnak (Corbynnal együtt), ami Teheránba utazott, hogy találkozzon Hasszán Roháni elnökkel.

A Jewish Chronicle információi szerint Wallace 2014 márciusában a következő nyilatkozatot tette: „Azok, akik azt hiszik, Irán urándúsítási törekvései a bombáról szólnak, nem értik meg Iránt.” Ezek mellett elítélte a perzsa állammal kapcsolatos „összeesküvés-elméleteket” is.

Az Izrael-barát Boris Johnson az új brit miniszterelnök

A konzervatív párt Boris Johnsont választotta meg Theresa May utódjának. Johnsonon a sor, hogy kivezesse a briteket az Európai Unióból.