Az Izrael-barát Boris Johnson az új brit miniszterelnök

A Konzervatív Párt Boris Johnsont választotta meg Theresa May utódjának. Johnsonon a sor, hogy kivezesse a briteket az Európai Unióból. 

Johnson a győzelmi beszédében kijelentette, hogy „véget ért a kampány, és kezdődik a munka”. Az új miniszterelnök a következőket üzente a kételkedőknek: „Haver, energetizáljuk az országot és véghez visszük a Brexitet”. Boris Johnson majdnem több mint a dupláját kapta Jeremy Hunt szavazatainak — írja a BBC. 

Timmermans a Bizottság alelnöke azonnal kijelentette, hogy nem tárgyalják újra a Brexitet — írja a The Independent. Jóval pozitívabban reagált a Brexit tárgyalás különmegbízottja, Michel Barnier.

Michel Barnier on Twitter: „We look forward to working constructively w/ PM @BorisJohnson when he takes office, to facilitate the ratification of the Withdrawal Agreement and achieve an orderly #Brexit. We are ready also to rework the agreed Declaration on a new partnership in line with #EUCO guidelines. / Twitter”

We look forward to working constructively w/ PM @BorisJohnson when he takes office, to facilitate the ratification of the Withdrawal Agreement and achieve an orderly #Brexit. We are ready also to rework the agreed Declaration on a new partnership in line with #EUCO guidelines.

„Várjuk az együttműködést Boris Johnson miniszterelnökkel, mihelyst elfoglalja a pozícióját, hogy véghez vigye a kilépési megállapodás ratifikációját és rendben lebonyolítsa a Brexitet” — írta Twitter-bejegyzésében Barnier, majd hozzátette, készek újratárgyalni a Brexit bizonyos részeit.

Jeremy Corbyn szintén Twitteren reagált a győzelemre. Szerinte az embereknek kellene új miniszterelnököt választani. A munkáspárti vezető a bankok barátjának titulálta az új miniszterelnököt.

Boris Johnson’s first speech as party leader- BBC News

New prime minister Boris Johnson has paid tribute to his rival Jeremy Hunt after beating him in the Conservative leadership contest.He says Mr Hunt is a „fon…

Johnson győzelme után kijelentette: „Tudjuk, mi volt a kampány mantrája: megcsinálni a Brexitet, egyesíteni az országot, és legyőzni Jeremy Corbynt. Pontosan ezeket fogjuk tenni”.

Donald Trump amerikai elnök Twitteren reagált Johnsonnak, aki szerinte remek miniszterelnök lesz.

Amint arról korábban írtunk, Johnson elkötelezett barátja Izraelnek, és a zsidó állam bojkottját antiszemita állásfoglalásnak tartja.

Ezért is gratulálhatott neki így az Egyesült Királyság főrabbija, Ephraim Mirvis:

„Nagy örömömre szolgál, hogy gratulálhatok Boris Johnsonnak, a zsidó közösség régi barátjának és bajnokának, a Konzervatív Párt elnökségének és a miniszterelnöki szék elnyerésének alkalmából”.

Izrael-barát lehet a következő brit miniszterelnök

Két nagy esélyes nevét latolgatja a brit sajtó.