Izrael-barát lehet a következő brit miniszterelnök

Theresa May miniszterelnöki székéért induló jelöltek olyan emberek, akik tovább építhetik Izrael és az Egyesült Királyság szoros kapcsolatát — írja a Jerusalem Post.

A két legesélyesebb politikus Jeremy Hunt külügyminiszter és Boris Johnson London volt polgármestere és korábbi külügyminiszter.

Mikor a német parlament megszavazta, hogy a BDS mozgalom antiszemita, Hunt a Twitteren osztotta meg egyetértő nyilatkozatát:

„A zűrzavar és a terror a Közel-Keleten arra emlékeztet minket, mennyire sürgető a béke, amit csak a két állami megoldás jelenthet. De a béke alapja a tisztelet és az együttélés. A világ egyetlen zsidó államának, Izraelnek a bojkottálása antiszemita cselekedet. Tiszteletem Németországnak, amiért ezt felvállalták.”

Boris Johnson volt londoni polgármester. Fotó: MTI/EPA

Azonban Johnson a legesélyesebb arra, hogy beköltözzön a 10-es számú rezidenciára. Mikor 2015-ben még London polgármestere volt, meglátogatta Jeruzsálemben a Siratófalat.

A Jerusalem Post a látogatáskor megírta: Johnson a Nyugati Fal rabbijának, Shmuel Rabinowitznak elmesélte, hogy vannak zsidó felmenői. „Anyai ágon voltak zsidók a családban, moszkvaiak, akik között voltak rabbik is”. Johnson egyébként érdekes felmenőkkel rendelkezik, akik között van az Ifjú Törökök által kivégzett újságíró, de angol király is.

Az anglikán Johnson látogatásakor ezt írta a fal vendégkönyvébe: „Nagy kiváltság, hogy életemben először itt járhattam a Falnál és csatlakozhattam azokhoz, akik Jeruzsálem békességéért imádkoznak.”

May lemondása után Johnson elismerően nyilatkozott a miniszterelnökről annak ellenére, hogy korábban mindent megtett, hogy megbuktassa és sok kérdésben nem értett vele egyet. Johnson nem osztott meg részleteket saját kampányáról, de egy svájci konferencián így nyilatkozott a választásról: bárki is lesz a következő vezetőnk, az elsődleges feladata az lesz, hogy kilépjen az EU-ból és befejezze a Brexitet.

A szakértők szerint a pozíció Johnsoné, hacsak nem rontja el, ahogy korábbi próbálkozásainál tette. Esélyes még az említett Jeremy Hunt, a korábbi Brexit-ügyi miniszter, Dominic Haab, valamint az alsóház korábbi elnöke, Andrea Leadsom.

A brit zsidóság hálás a távozó Theresa May-nek

Elismerték érdemeit többek között a Hezbollah törvényen kívül helyezésében, az antiszemitizmus-definíció elismerésében, és a biztonsági büdzsé megemelésében.