A brit zsidóság hálás a távozó Theresa May-nek

Elismerték érdemeit többek között a Hezbollah törvényen kívül helyezésében, az antiszemitizmus-definíció elismerésében, és a biztonsági büdzsé megemelésében.

A brit zsidóság igazgatótanácsának elnöke, Marie van der Zyl Theresa May bejelentése után nyilatkozatban fejezte ki köszönetét:

„Őszinte hálával adózunk Theresa May felé, amiért hivatalában a zsidó közösség igaz barátjaként járt el.”

May a Downing Streeten mondott beszédében kijelentette, rendkívül sajnálja, és mindig is sajnálni fogja, hogy nem tudta keresztülvinni a Brexitet. Távozását, mellyel ő lesz Nagy-Britannia második világháború után egyik legrövidebb ideig szolgáló miniszterelnöke, a kabinetbeli kollégái és számos törvényhozó a legutóbbi Brexit terve elleni lázadása előzte meg.

A bukás: Theresa May júniusban távozik posztjáról

Könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a brit-EU megállapodást, de nem járt sikerrel.

Várhatóan a brit konzervatív párt egyik tagja követi majd tisztségében.

Mayt sokan kritizálták az Egyesült Királyság Uniós távozását pártolók, mivel szerintük számos olyan részletet tett bele a megállapodásba, mellyel kompromittálja a brit szuverenitást.

May zsidósággal kapcsolatos intézkedéseivel kapcsolatban van der Zyl kiemelte, hogy az ő kormánya volt az, ami:

„elfogadta az IHRA antiszemitizmus definícióját; büszkeséggel emlékezett meg a Balfour nyilatkozat százéves évfordulójáról; betiltotta a Hezbollah terrorszervezetet; illetve megemelte a nemzetbiztonsági költségvetést, szembemenve például az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Izrael ellenes beállítottságával.”

A brit zsidóság képviselője hozzátette:

„Mindig is hálásak leszünk a barátságáért és támogatásért.“