A bukás: Theresa May júniusban távozik posztjáról

Könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel. Cikkünk folyamatosan frissül.

Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről.

A bejelentésről szóló beszédében May azt mondta, „legjobb képességeivel” próbált érvényt szerezni annak a 2016-os népszavazásnak, aminek eredményeként a Brexitről döntött Nagy-Britannia lakossága.

A BBC szerint hozzátette: „mély sajnálattal” kell elismernie, hogy nem sikerült az EU-ból való kiválás folyamatát lebonyolítani vezetésével; ugyanakkor reméli, hogy egy új miniszterelnök „az ország legjobb érdekeit szolgálja majd”.

Theresa May elmondása szerint a Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata az ő távozásának időpontja utáni héten kezdődik.

Downing Street-i hivatala előtt felolvasott nyilatkozatában kiemelte: „Rosszakarat helyett hatalmas és tartós hálával cselekszem azért a lehetőségért, hogy az általam szeretett országot szolgáljam”.

Fotó: MTI/AP

Könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel. Kijelentette: most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás — még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek. Mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.

Beszédének végén kissé remegő hangon úgy fogalmazott: „Hamarosan befejezem a munkát, ami megtiszteltetést jelentett az életemben.”

„A második, de bizonyára nem az utolsó női miniszterelnök voltam.”

A bejelentést követően az ellenzék egyik legismertebb képviselője, Jeremy Corbyn azonnali előrehozott választást követelt. A Mirror brit lap értesülései szerint a Munkáspárt vezetője azt állította nyilatkozatában: az ország jelenlegi miniszterelnöke jól tette, hogy lemondott. Ugyanakkor az antiszemita botrányairól is ismert politikus szerint a döntés következtében „megosztottá és szétesetté” vált Konzervatív Párt elveszítette kormányzóképességét.

Az EU képviseletében Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kijelentette:

Theresa May brit miniszterelnök lemondása nem változtat az Európai Unió és tagországai által elfogadott, Brexitről kialakított álláspontján, a kilépési megállapodást az unió érvényesnek tartja, bárki is legyen a szigetország új miniszterelnöke.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit kormányfő lemondását nem fogadta örömmel, ugyanakkor döntéséért elismerését fejezte ki, és „bátor nőnek” nevezte. Juncker szavait tolmácsolva a szóvivő kiemelte, hogy az elnök kedvelte és nagyra értékelte a brit kormányfővel folytatott közös munkát. Hozzátette,

Juncker készen áll, hogy jó munkakapcsolatot alakítson ki a jövőbeni, új brit miniszterelnökkel is.

May még tegnap sem tervezte, hogy lemondana posztjáról, ám egyre erősödő nyomás nehezedett rá mielőbbi lemondása végett.

A miniszterelnök lemondása végett kifejtett nyomás folyamatos erősödését jelezte, hogy szerda este bejelentette távozását Andrea Leadsom, az alsóház vezetője, aki e minőségében eddig a Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős, szintén igen magas rangú kabinettag volt.

Leadsom, a tory frakció keményvonalas Brexit-táborának prominens képviselője Theresa Maynek küldött levelében azzal indokolta távozását, hogy megítélése szerint a kormány Brexit-politikájával immár nem teljesíthető a brit EU-tagságról 2016-ban tartott — a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött — népszavazás döntése.

May politikai jövője pénteken eldőlhet

Theresa May brit miniszterelnök nem tervezi, hogy távozik vezetői tisztségéből, ám szerdán egyre erősödő nyomás nehezedett rá mielőbbi lemondása végett.