A bukás: Theresa May júniusban távozik posztjáról

Könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel. Cikkünk folyamatosan frissül.

Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről.

A bejelentésről szóló beszédében May azt mondta, „legjobb képességeivel” próbált érvényt szerezni annak a 2016-os népszavazásnak, aminek eredményeként a Brexitről döntött Nagy-Britannia lakossága.

A BBC szerint hozzátette: „mély sajnálattal” kell elismernie, hogy nem sikerült az EU-ból való kiválás folyamatát lebonyolítani vezetésével; ugyanakkor reméli, hogy egy új miniszterelnök „az ország legjobb érdekeit szolgálja majd”.

Theresa May elmondása szerint a Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata az ő távozásának időpontja utáni héten kezdődik.

Downing Street-i hivatala előtt felolvasott nyilatkozatában kiemelte: „Rosszakarat helyett hatalmas és tartós hálával cselekszem azért a lehetőségért, hogy az általam szeretett országot szolgáljam”.

Fotó: MTI/AP

Könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel. Kijelentette: most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás — még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek. Mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja.

Beszédének végén kissé remegő hangon úgy fogalmazott: „Hamarosan befejezem a munkát, ami megtiszteltetést jelentett az életemben.”

„A második, de bizonyára nem az utolsó női miniszterelnök voltam.”

A bejelentést követően az ellenzék egyik legismertebb képviselője, Jeremy Corbyn azonnali előrehozott választást követelt. A Mirror brit lap értesülései szerint a Munkáspárt vezetője azt állította nyilatkozatában: az ország jelenlegi miniszterelnöke jól tette, hogy lemondott. Ugyanakkor az antiszemita botrányairól is ismert politikus szerint a döntés következtében „megosztottá és szétesetté” vált Konzervatív Párt elveszítette kormányzóképességét.

Jeremy Corbyn on Twitter: „Theresa May is right to resign. She’s now accepted what the country’s known for months: she can’t govern, and nor can her divided and disintegrating party.Whoever becomes the new Tory leader must let the people decide our country’s future, through an immediate General Election. / Twitter”

Theresa May is right to resign. She’s now accepted what the country’s known for months: she can’t govern, and nor can her divided and disintegrating party.Whoever becomes the new Tory leader must let the people decide our country’s future, through an immediate General Election.

Az EU képviseletében Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján kijelentette:

Theresa May brit miniszterelnök lemondása nem változtat az Európai Unió és tagországai által elfogadott, Brexitről kialakított álláspontján, a kilépési megállapodást az unió érvényesnek tartja, bárki is legyen a szigetország új miniszterelnöke.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit kormányfő lemondását nem fogadta örömmel, ugyanakkor döntéséért elismerését fejezte ki, és „bátor nőnek” nevezte. Juncker szavait tolmácsolva a szóvivő kiemelte, hogy az elnök kedvelte és nagyra értékelte a brit kormányfővel folytatott közös munkát. Hozzátette,

Juncker készen áll, hogy jó munkakapcsolatot alakítson ki a jövőbeni, új brit miniszterelnökkel is.

May még tegnap sem tervezte, hogy lemondana posztjáról, ám egyre erősödő nyomás nehezedett rá mielőbbi lemondása végett.

A miniszterelnök lemondása végett kifejtett nyomás folyamatos erősödését jelezte, hogy szerda este bejelentette távozását Andrea Leadsom, az alsóház vezetője, aki e minőségében eddig a Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős, szintén igen magas rangú kabinettag volt.

Leadsom, a tory frakció keményvonalas Brexit-táborának prominens képviselője Theresa Maynek küldött levelében azzal indokolta távozását, hogy megítélése szerint a kormány Brexit-politikájával immár nem teljesíthető a brit EU-tagságról 2016-ban tartott — a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött — népszavazás döntése.

May politikai jövője pénteken eldőlhet

Theresa May brit miniszterelnök nem tervezi, hogy távozik vezetői tisztségéből, ám szerdán egyre erősödő nyomás nehezedett rá mielőbbi lemondása végett.