Amerikai külügy: Jeremy Corbyn „undorító”

Trump külügyminisztere keményen nekiment a Nicolas Madurót pártfogoló nyugati vezetőknek — számolt be róla a The Independent.

Mike Pompeo súlyos szavakkal illette azokat a brit vezetőket, akik „folyamatosan egy olyan rezsimet támogatnak, ami rengeteg pusztulást okozott már.” Az amerikai külügyminiszter londoni látogatása során külön kitért a brit Munkáspárt vezetőjére, Jeremy Corbynra, akinek Nicolás Maduro elnököt övező támogatása szerinte egyenesen „undorító”.

Corbyn a közelmúltban gyakran szót emelt Venezuela szocialista vezetői mellett, és erős kritikával illette az ország kormányát érő nemzetközi szankciókat.

A brit külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón az amerikai külügyminiszter Corbyn azon mondataira, melyekben Madurót védte, a következőképpen felelt:

„Undorítóak az olyan vezetők, nem csak az Egyesült Királyságban, Amerikában is, akik egy Maduróhoz hasonló gyilkos diktátort támogatnak. Országaink egyikének érdekeit sem szolgálja, hogy továbbra is szót emeljünk mellettük.”

Az amerikai külügyminiszter hozzátette, a venezuelai elnök ideje lejáróban van, és keményen elítélte azokat az amerikai vagy brit vezetőket, akik egy olyan rezsimet támogatnak, ami annyi pusztulást okozott már.

„Egyetlen nyugati demokratikus értékekkel rendelkező országnak sem kellene mögé állnia.”

Pompeo után Jeremy Hunt brit külügyminiszter is felszólalt, és leszögezte: a Munkáspárt venezuelai kormánnyal kapcsolatos támogató hozzáállása tükrözi annak az Egyesült Királysággal kapcsolatos vízióját is, idézve John McDonnel munkáspárti politikus állítását, miszerint a dél-amerikai ország kiváló példája a „gyakorlatba ültetett szocializmusnak”.

„Egy olyan országról beszélünk, ahonnan 3 millió ember elmenekült, a GDP 40%-ot zuhant az elmúlt 4 évben, az emberek nem tudnak alapvető gyógyszerekhez hozzáférni, és a szemétben keresnek ételt maguknak.”

Korábban Jeremy Corbyn kritizálta a brit kormány Maduró elleni szankcióit.

„Venezuela jövőjét csak a venezuelaiak dönthetik el. Jeremy Hunt szankciói Venezuelával kapcsolatban helytelenek. Tiltakozunk minden külső beavatkozás ellen Venezuelában, jöjjön az akár Amerikából vagy máshonnan.”

Maduro küzd a hatalomban maradásért annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság, Amerika, Kanada, Franciaország és Spanyolország is hivatalosan Juan Guaidót ismeri el az ország ideiglenes elnökének.

Venezuela – Videón, ahogy a tiltakozók közé hajt egy páncélozott jármű

Páncélozott terepjárókkal hajtottak az ellenzéki tüntetők közé a kormányhoz hű katonák. Más katonák viszont Guaidó oldalára álltak. Washington támogatja a felkelést.