Venezuela – Videón, ahogy a tiltakozók közé hajt egy páncélozott jármű

Felkelést indított az ellenzéki Juan Guadió Venezuelában. Maga mellé állított katonákat, egy fővárosi támaszpontról küldött videóüzenetet, majd konvoja és az őt támogató, kék kendős katonák tűzpárbajba kerültek az államfőhöz hű egységekkel. Tömegek vonultak az utcára, a rendőrség könnygázzal oszlat, egy helyen egy páncélozott jármű a tömegbe hajtott. Közben Washington is a katonai felkelés mellé állt.

A tiltakozó tömegbe hajtottak páncélozott járművek a Venezuela fővárosában, Caracasban zajló tüntetésen. Az embereket Juan Gaudió hívta az utcára, valamint a hadsereget is felszólította, hogy álljon mellé. Egyes egységek ezt megtették, kék kendővel jelezve.

Venezuela Coup: armoured truck runs over pro-Guaido protesters

VENEZUELA is on the brink of a full-scale civil war after opposition leader Juan Guaido today called for a military uprising in a video shot.In the clip Guai…

Korábban tűzpárbaj volt egy caracasi légi támaszpontnál, ahol a katonák a jelentések szerint átálltak Guaidó oldalára. Az ellenzéki vezető korábban onnan küldött videóüzenetet, majd elhagyta bázist, ekkor találkozhattak az államfőhöz hű egységgel.

A környéken Guaidó felhívására jelentős tömeg gyűlt össze, hogy támogassák a Maduro elleni lázadásban részt vevő katonákat a La Carlota légi támaszpont közeli Altamira negyedben.

Venezuela — Guaidó a végső csatára készül

Tűzpárbaj alakult ki az ellenzéki vezető mellé állt katonák az elnökhöz hő egységek között egy fővárosi légitámaszpontnál, ahonnan az ellenzéki vezető egy videóüzenetben kérte a lakosság és a teljes hadsereg támogatását. 

A tüntetéseken harminchét ember sebesült meg. A Foro Penal emberi jogi szervezet közlése szerint kedden „legalább tizenegy embert” őrizetbe vettek.

Nicolás Maduro venezuelai elnök közölte: továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására.

„Beszéltem az összes katonai övezet parancsnokaival, akik kifejezték nekem hűségüket a néphez, az alkotmányhoz és a hazához. A béke biztosítása érdekében teljes mozgósításra szólítom fel a népet. Győzni fogunk!”

– írta a Twitteren Maduro

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hadsereg „elkötelezett maradt a nemzeti alkotmány védelme és a törvényes hatóságok mellett”.

Hozzátette: az országban lévő katonai egységek jelentése szerint a katonai laktanyákban és támaszpontokon minden „normális”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentette: Washington teljes mértékben támogatja Juan Guaidónak, a venezuelai ellenzék vezetőjének felhívását a katonai felkelésre Nicolás Maduro elnök rendszere ellen.

Secretary Pompeo on Twitter: „Today interim President Juan Guaido announced start of Operación Libertad. The U.S. Government fully supports the Venezuelan people in their quest for freedom and democracy. Democracy cannot be defeated. #EstamosUnidosVE / Twitter”

Today interim President Juan Guaido announced start of Operación Libertad. The U.S. Government fully supports the Venezuelan people in their quest for freedom and democracy. Democracy cannot be defeated. #EstamosUnidosVE

Mike Pompeo azt írta, az Egyesült Államok a venezuelai nép mellett áll a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelmében, és támogatja a Guaidó által bejelentett Operación Libertad (Szabadság Hadművelet) megindítását.

„A demokráciát nem lehet legyőzni”

– írta Pompeo.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó – miután lövések dördültek el azon a caracasi légitámaszponton, ahol kedden Juan Guaidó tartott nagygyűlést – szintén Guaidó pártját fogta. Emlékeztetett arra, hogy a venezuelai hadseregnek kötelessége megvédeni az alkotmányt és a dél-amerikai ország népét.

Bolton szerint a venezuelai hadseregnek ki kell állnia „a legitim intézmények mellett a demokrácia bitorlóival szemben”.

„Veletek vagyunk”

– üzente a Maduro-rendszer ellen tüntető venezuelaiaknak Mike Pence amerikai alelnök.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közölte: Donald Trump elnököt tájékoztatták a venezuelai fejleményekről, a Fehér Ház szorosan figyelemmel kíséri a történéseket.

„Figyeljük a fejleményeket és várakozunk”

– fogalmazott újságíróknak Kellyanne Conway Donald Trump tanácsadója.

Hozzáfűzte: itt az ideje, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök békésen átadja a hatalmat. Az amerikai hadsereg déli parancsnokságának szóvivője, Armando Hernandez ezredes azt közölte: a hadsereg figyelemmel kíséri a venezuelai fejleményeket, de – mint fogalmazott -„a parancsnokság feladatai pillanatnyilag nem változtak”.