Venezuela — Guaidó a végső csatára készül

Tűzpárbaj alakult ki az ellenzéki vezető mellé állt katonák az elnökhöz hő egységek között egy fővárosi légitámaszpontnál, ahonnan Guaidó korábban egy videóüzenetben kérte a lakosság és a teljes hadsereg támogatását. Szerdára tömegtüntetést hívott össze.

A Juan Guaidót kísérő katonai konvoj tagjai és a venezuelai államfőt, Nicolás Madurót támogató katonák lőttel egymásra, a jelentések szerint éles lőszerrel.

A tűzpárbaj egy caracasi légi támaszpontnál alakult ki, ahol a katonák a jelentések szerint átálltak Guaidó oldalára. Az ellenzéki vezető korábban onnan küldött videóüzenetet, majd elhagyta bázist, ekkor találkozhattak az államfőhöz hű egységgel.

Közben a környéken Guaidó felhívására jelentős tömeg gyűlt össze, hogy támogassák a Maduro elleni lázadásban részt vevő katonákat a La Carlota légi támaszpont közeli Altamira negyedben.

A dpa német hírügynökség szerint azok a katonák, akik Guaidó oldalára állnak, kék színű kendővel jelzik ezt.

fotó: EPA/EFETV

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Guaidó korábban a Twitterre felrakott videofelvételében kijelentette: elkezdődött Maduro „hatalombitorló” venezuelai elnök eltávolításának utolsó szakasza,

felszólítva a venezuelai népet és az ország hadseregét, hogy csatlakozzanak hozzá.

Guaidó katonák előtt állva beszélt, és feltűnik mellette Leopoldo López, egy másik ellenzéki vezető, aki korábban házi őrizetbe került.

López most azt mondta, hogy a hadsereg szabadította ki, és ő is arra szólította fel az embereket, hogy vonuljanak az utcára, az El Pais videójában pirossal be is karikázták a kiszabadított politikust.

LEOPOLDO LÓPEZ ES LIBERADO y GUAIDÓ comparece junto a él en VENEZUELA

El opositor venezolano Leopoldo López es liberado de su arresto domiciliario por fuerzas antichavistas y Juan Guaidó comparece junto a él.http://cort.as/-HTV…

Guaidó kijelentette azt is, hogy nemsokára találkozni fog a hadsereg legfontosabb egységeivel, és elindítják „a szabadság hadműveletet”. Hozzátette, hogy jelenleg a caracasi La Carlota légi bázison tartózkodnak.

„A nemzeti hadsereg meghozta a helyes döntést, és számít a venezuelai nép támogatására”

— jelentette be.

Jorge Rodríguez venezuelai információs miniszter a felvételre reagálva leszögezte, hogy a kormánynak csupán „katonai árulók kis csoportjával” van dolga, akik puccsot akarnak végrehajtani. A védelmi miniszter szintén sietett bejelenteni, hogy az ország hadserege „szilárdan védelmezi az alkotmányt és a törvényes hatóságokat”.

Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy a La Carlota légi bázis felé vezető főúton könnygázt vetettek be.

Az ellenzék már korábban tömegtüntetéseket jelentett be szerdára, és Guaidó abbéli reményének adott hangot, hogy ez lesz az ország történelmének valaha volt legnagyobb megmozdulása.

Diosdado Cabello, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke válaszul arra szólította fel a kormány támogatóit, hogy vonuljanak az elnöki palotához, és védjék meg Madurót.

A dél-amerikai országban idén januárban robbant ki belpolitikai válság, miután Guaidó, a venezuelai parlament akkori elnöke nem ismerte el a januárban újraválasztott Nicolás Maduro elnökségét, és magát nyilvánította Venezuela ideiglenes államfőjének.

Exodus: Menekülnek a zsidók Venezuelából

Alig hétezren maradtak a nemrégen még ötvenezer tagot számláló közösségből a káoszba süllyedő latin-amerikai országban

Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven ország – köztük számos európai és latin-amerikai állam – elismerte ideiglenes elnöknek, ám az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll. Maga Maduro Guaidót az Egyesült Államok bábjának nevezte, és elrendelte több társának a letartóztatását is.

Venezuelát a politikai mellett társadalmi krízis és súlyos gazdasági válság is sújtja, amely hiperinflációban, az ellátórendszerek összeomlásában, a gáz- és áramellátás, valamint a személyszállítási szolgáltatások és a vízellátás ingadozásában nyilvánul meg.