Háztartási szemétfeldolgozással mentenék meg a Földet

Egy izraeli cég műanyagot varázsolna a szemétdombokból, ráadásul csökkentené az üvegházhatást. Egy tonna UBQ anyag előállítása annyit jelent, mintha megakadályoznánk 35 négyzetméternyi sarki jég elolvadását — írja a zsido.com.

2050-re a világ településeinek szilárd hulladéka a már eleve rettenetesen sok, évi 2,01 milliárd tonnáról elképzelhetetlen mértékűre, 3,4 milliárd tonnára nőhet, amennyiben a jelenlegi trendek tovább folytatódnak. A globális műanyagtermelés- és használat egyre csak növekszik, és ezzel együtt emelkedik a kidobott műanyag mennyisége. Ha a mostani ütemben növekszik tovább, akkor a jelenlegi évi 350 millió tonnányi legyártott műanyag mennyisége 2050-re évi 1,35 milliárd tonnára emelkedhet.

Annak ellenére, hogy hatalmas erőkkel folyik az újrahasznosításért való küzdelem, a szilárd hulladék túlnyomó része így is különféle szeméttelepeken és hulladéklerakókban végzi, metánt és egyéb üvegházhatású gázokat bocsátva a levegőbe. Az egyre nagyobb mértékű szeméttermelés és a szintén növekvő műanyagigény egyaránt aggodalomra ad okot. Egy izraeli vállalat innovatív technológiája egyszerre kínál megoldást mindkét problémára.

A Ceelim kibuc központtal működő UBQ start-up cég tavaly mutatta be megoldását, melynek segítségével az

ömlesztett háztartási hulladékot fenntartható, biológiai alapú, az éghajlatváltozást pozitív irányba befolyásoló termo-műanyagot készítenek.

Az anyag a petróleum-alapú műanyaghoz hasonlóan egyaránt használható kereskedelmi és ipari célokra. A UBQ a világon az éghajlatváltozást leginkább pozitív irányba befolyásoló anyag, mondják sokan, és így a nemzetközi figyelem egyre inkább e Negev-sivatagbeli kibuc felé fordul.

The Most Climate Positive Material on the Market | UBQ Materials

General introductory video giving a glimpse of the problem and how UBQ (https://www.ubqmaterials.com/) can be part of the solution toward and accelerated tr…

„A hulladékgyűjtőkben felgyülemlő háztartási hulladékból alkottunk új, természetes anyagot úgy, hogy megelőzzük azt az állapotot, amikor lebomlásuk során ártalmas gázok szabadulnak fel, és ezzel együtt más anyaggal helyettesítettük a szűkösen rendelkezésünkre álló és drága, olajból készülő műanyagot.”

— mondta a UBQ alapítója és vezérigazgatója, Jack (Tato) Bigio.

„Áldás ez az ipar számára. Az elmúlt tíz-húsz évben számos vállalat jelentkezett megoldásokkal, melyek végül mind hamisnak, vagy hazugságnak bizonyultak. Ez most már soha többé nem fordulhat elő.”

Szemben a klímaváltozásra negatívan ható, a piacot egyértelműen uraló műanyagokkal, mint például a polietilén, a PVC, vagy a polipropilén, a UBQ anyag nem elősegíti, hanem jelentős mértékben akadályozza a széndioxid-kibocsátást.

Más szavakkal: egy tonnányi UBQ előállításával együtt jár, hogy nem olvad el 35 négyzetméternyi sarkköri jég. Ha pedig egy ipari mennyiségű UBQ anyagot előállítani képes gyárat veszünk, mely évente 80 ezer tonnányi UBQ anyagot állít elő, akkor az annyit jelent, mintha abban az évben 565 ezerrel kevesebb autó járt volna az utakon.

Reusable material made from landfill waste

(21 Mar 2018) LEADIN: A manufacturer in Israel has created a recyclable plastic-like composite which it says will revolutionise waste disposal and recycling….

Az új, már világszabadalommal rendelkező homogén kompozitanyag szortírozatlan háztartási hulladékból készül, és ipari felhasználása során más műanyagokkal is ötvözhető.

„A fenntarthatóság megvalósíthatóságának egyik alapszabálya a nyereséges működés elérése. Ha meg akarjuk változtatni a piacot, akkor gazdaságilag vonzó megoldást kell kínálni. Az embereket persze motiválják a természetvédelmi megfontolások is, de az anyagi előnyök azok, melyek meggyőzik a felhasználókat az új technológia alkalmazásáról. A mi termékünk pedig olcsóbb, mint az olajból előállított műanyag.”

— mondta Bigio.

A társaság nemzetközi és tudományos tanácsadó gárdája nem hagy kétséget termékük megbízhatósága felől. Szerepel köztük a Nobel-díjas Roger Kornberg professzor, a nanotechnológia híres specialistája, Oded Soszejov professzor és más jó nevű szakértők a világ minden tájáról.

Nir Kántor, az Izraeli Gyártók Egyesületéhez tartozó Vegyi, Gyógyszeripari és Környezetvédelmi Közösség igazgatója az új anyag kifejlesztésével kapcsolatban arról beszélt, hogy a környezetvédelmi kihívások fontos lehetőséget teremtenek új izraeli technológiák kifejlesztésére, ahogyan azt a UBQ új anyaga is érzékelteti.

A UBQ jelenleg számos, nemzetközi cégóriással áll kapcsolatban, hogy technológiájukat hasznosítsák a termékeikben. Közöttük egyebek mellett élelmiszeripari, építési és autóipari cégek is szerepelnek. A jövő hónapban például az Egyesült Államok Virginia államának egy szemétkezelő hatósága osztja majd ki azt a kétezer, próbaképpen megrendelt kukát, melyek már a UBQ újrahasznosított anyagából készültek.

„A UBQ az eldobott, ám értékes anyagokat új életre kelti. Egy nagyon drága és szűkösen rendelkezésünkre álló alapanyagot helyettesítünk, és hirtelen sokkal közelebb kerülünk a valóban körkörös gazdasághoz.”

– mondta Bigio vezérigazgató.

Izraeli tudósok a tehénszellentés javításával mentenék meg a Földet

Tudósok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a haszonállatok metángáz kibocsátása durván fokozza az üvegházhatást.

A Ceelimből kiinduló társaság azt reméli, hogy minél hamarabb sikerül nagy cégekkel megállapodásokat kötniük, és eladni a technológiát, helyet találva maguknak a műanyagok iránti kereslet hatalmas piacán.

„A UBQ modularitása, méretezhetősége és széleskörű felhasználhatósága lehetővé teszi, hogy betörjünk azokra a piacokra, ahol nagy mennyiségű szemét keletkezik, ráadásul képesek vagyunk alkalmazkodni egy bizonyos iparág speciális igényeihez is. Az új anyag különlegessége abban is rejlik, hogy mind az alapanyagként felhasznált hulladék, mind a késztermék szempontjából kevés megkötéssel kell számolni. Mindezek alapján arra számítunk, hogy a cégünk az ipari minden szegmensében jelen lesz egy évtizeden belül.”