Izraeli tudósok a tehénszellentés javításával mentenék meg a Földet

Tudósok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a haszonállatok metángáz kibocsátása durván fokozza az üvegházhatást.

Míg egyesek a világ politikusait, mások az ipart tartják felelősnek a klímaváltozásért, vannak akik szerint napjainkban a szarvasmarhák számítanak leginkább bűnösöknek ezen a téren.

Több tanulmány ugyanis rávilágított a múltban: a haszonállatok óriási mértékben járulnak hozzá a károsanyag-kibocsátáshoz.

Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési világszervezetének (FAO) 2006-os tanulmánya szerint például az üvegházhatású gázok kibocsátásnak 18 százalékáért az állattenyésztés felelős, különös tekintettel a szarvasmarhákra, amik élen járnak a metánkibocsátásban.

Felmerül tehát a kérdés: mi jelenthet megoldást? A vegánok válasza helyett valószínűleg a marhaburger kedvelői is szimpatikusabb megoldásnak találják majd azt az ötletet, ami egy csapat izraeli kutatóban merült fel. Szerintük ugyanis

a tehenek génjei alkalmasak arra, hogy egy kis beavatkozással megváltoztassák az állatok gyomrának működését, és ezáltal csökkenjen az emésztéskor kibocsátott metángáz mennyisége.

Bill Gates: Stop cow farts to help slow climate change

Microsoft co-founder Bill Gates tells CNN’s Fareed Zakaria that bovine flatulence is a large contributor to global warming and no one knows exactly how to li…

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem és a negevi Biotechnológiai Intézet kutatói skót munkatársaikkal együtt egy tudományos folyóiratban közölték a kísérleteik eredményeit, amiket ezernél is több négylábún végeztek el — derül ki az Israel21C írásából.

„Az eredményeink jelentős áttörést jelentenek az alaptudomány számára, és pozitív hatást fognak gyakorolni arra a két fő kihívásra, amikkel a nemzetközi közösség néz szemben a közeljövőben: a klímaváltozásra és az ételbiztonságra”

— ígérte Itzhak Mizrahi, a kutatócsoport vezető professzora, aki szerint a hús- és tejtermékek feldolgozása már ma is a maximális teljesítőképesség határánál tart.

„Reményeink szerint képesek leszünk a termelés hatékonyságának növelésére, miközben csökkenteni tudjuk a metánkibocsátást. Nehéz lenne olyan megoldást találni, ami ennél jobban ‘győztes-győztes’ helyzetet teremtene a Föld számára”

— tette hozzá bizakodva az izraeli professzor.