Putyinnal kampányol Netanjahu

Nem élőben, csak plakáton, az orosz ajkú zsidók szavazataiban reménykedve. Az időzítés azonban nem is lehetne rosszabb.

Az izraeli orosz szavazatok megcélzásával kezdte meg a választási kampányt a miniszterelnök pártja, nem is akárhogy. A Likud olyan óriásplakátokat aggatott ki az autópályára és Tel-Aviv-i pártközpontjának oldalára, amelyek Benjamin Netanjahut Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kézenfogva ábrázolják. A felirat: „Netanjahu — más osztályban játszik”.

A The Times of Israel emlékeztet rá, hogy az Izraelben élő oroszok a 6,3 millió szavazó 12 százalékát teszik ki, körülbelül 770 ezer embert. A Likud nyilvánvalóan az elsősorban őket megcélzó, Avigdor Liberman vezette Jiszrael Bejtenu szavazóit szeretné elszipkázni.

A plakát kísértetiesen emlékeztet az áprilisi kampányban használt óriásplakátra, azon viszont Donald Trump amerikai elnökkel rázott kezet Netanjahu. De volt olyan plakát is, amelyen az izraeli miniszterelnök indiai kollégájával, Narendra Modival látható.

Fotó: Likud/The Times of Israel

A „más osztályban játszik” szlogen azonban könnyen vissza is üthet Netanjahura, hiszen a közel két évtizede uralkodó, autokrata rezsimet építő Putyin a szombati ellenzéki demonstrációk közel ezer résztvevőjét vitette börtönbe.

Ráadásul közel harminc napos elzárásra ítélték, de még az is lehet, hogy megmérgezhették Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. A 43 éves aktivistát vasárnap vitték kórházba, mert feldagadt az arca, és kiütések jelentek meg rajta.

Izraeli választások: továbbra sem látszik az alagút vége

A határidő végéig még van ugyan néhány nap, ezért a közös listák még nem véglegesek és mindkét oldalon várható változás, a szeptemberi kormányalakítás azonban újabb kudarcba fulladhat.