Brit kormány: „Semmi további halogatás. Jön a Brexit!”

Az új brit kormány Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kiválásával számol, mert abból indul ki, hogy az Európai Unió nem hajlandó újabb alkut kötni a kilépésről — jelentette ki Michael Gove brit kabinetügyi miniszter a Sunday Times című vasárnapi lapnak nyilatkozva az MTI szerint.

„Október 31-én elhagyjuk az EU-t. Feltétlenül. Semmi további halogatás. Jön a Brexit”

— hangsúlyozta Gove, akit Boris Johnson brit kormányfő azzal bízott meg, hogy tegyen előkészületeket az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kiválásának esetére.

A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap pedig arról cikkezett, hogy Sajid Javid új pénzügyminiszter további egymilliárd fontot (360 milliárd forint) készül kiutalni, hogy az országot felvértezze a megállapodás nélküli Brexitre.

A The Sunday Telegraph úgy tudja, a pénzből a többi között egy magánszemélyeknek és vállalkozásoknak szóló információs kampányt indítanának, valamint a kikötői infrastruktúra kiépítését, illetve további ötszáz határőr alkalmazását tervezik.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov a Sunday Times megbízásából elvégzett gyorsfelmérésében kimutatta, hogy a brit Konzervatív Párt tíz százalékkal vezet a legnagyobb ellenzéki erővel, a Munkáspárttal szemben, amióta Johnson a miniszterelnöki székbe került.

A YouGov szerint a Konzervatív Párt népszerűsége a legutóbbi felmérés óta hat százalékpontot erősödött, most 31 százalékon van,

míg a Munkáspárté szintén növekedett, de csak két százalékponttal 21 százalékra.

A Brexitet ellenző Liberális Demokraták támogatottsága három százalékponttal csökkent húsz százalékra, a Nigel Farage vezette radikálisan EU-ellenes Brexit Párt ugyanakkor négy százalékpontot vesztett népszerűségéből, és jelenleg 13 százalékon van.

A YouGov 1,697 brit szavazót kérdezett meg július 25-26-án.

Az Izrael-barát Boris Johnson az új brit miniszterelnök

A konzervatív párt Boris Johnsont választotta meg Theresa May utódjának. Johnsonon a sor, hogy kivezesse a briteket az Európai Unióból.