Iráni célpontokat bombázott Izrael Irakban?

Egy keddi jelentés szerint Izrael állhat azoknak az akcióknak a hátterében, amikkel tíz napon belül kétszer is lecsaptak Bagdad környékén. 

Izrael egy ideje rendszeres csapásokat mér Szíriában olyan iráni célpontok ellen, amik a Hezbollah nevű libanoni terrorcsoportot segítik. Azonban iraki területen végrehajtott hasonló támadásról a zsidó állam részéről egy 1981-es nukleáris reaktor lebombázása óta nem lehetett hallani — emlékeztet a The Times of Israel, ami szerint egy arab nyelvű újság kettő júliusban történt akciót is az izraeli légierőnek tulajdonít.

Az Asharq Al-Awsat nevű lap londoni kiadása nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva ugyanis azt állítja, hogy Izrael F-35-ös típusú lopakodó vadászbombázói állnak annak a támadásnak a hátterében, ami egy síita katonai bázist ért július 19-én Bagdadban.

Szaúdi források szerint a támadás során az Iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah tagjai közül is többekkel végeztek a bázison, ami a bombázás előtt nem sokkal ballisztikus rakétákat kapott Irántól.

A „béke nagykövete” lett az Izrael-barát iraki szépségkirálynő

Sarah Idan a halálos fenyegetések ellenére építi az arab-zsidó kapcsolatokat.

Az Asharq Al-Awsat állítása szerint továbbá Izrael felelős azért a légitámadásért is, ami vasárnap az iraki Ashraf nevű tábort érte. A helyszín egykor az Irakban működő iráni ellenzéki mozgalom, a Népi Mudzsahedin Szervezet főhadiszállásaként működött, és mindössze 80 kilométerre fekszik a perzsa állam iraki határától.

A londoni írás szerint a vasárnapi támadással Izrael iráni tanácsadókat és egy ballisztikus rakétaszállítmányt vett célba.

Az első támadást követően az Egyesült Államok tagadta, hogy köze lenne a történtekhez, Izrael pedig nem kommentálta az eseményeket.