A „béke nagykövete” lett az Izrael-barát iraki szépségkirálynő

Sarah Idan, aki számos halálos fenyegetést kapott Adar Gandelsman izraeli szépségkirálynővel lőtt 2017-es szelfije miatt, azóta is lelkesen építi a muszlim-zsidó kapcsolatokat — írja a Jerusalem Post.

A genfi székhelyű Izrael-barát civilszervezet, a UN Watch bejelentette, hogy idén Sarah Idant tüntetik ki a „Béke nagykövete”-díjjal a szervezet éves júniusi gálavacsoráján. E kitüntetéssel szeretnének tisztelegni a szépségkirálynő bátor és kiemelkedő erőfeszítései előtt, mellyel a béke hídjait építi, és a remény valamint az egység üzenetét terjeszti.

„Szomorú, hogy manapság túl sok az olyan személy, főleg a közösségi média oldalakon, akik csak a polarizációt, az ellenségeskedést, és a közösségek elszigetelését növelik. Sarah Idan ennek pontosan az ellentéte”

— nyilatkozta Hillel Neuer, a szervezet vezetője.

„Ő olyan valaki, aki minden nyilvános tevékenységében próbálja összehozni az embereket és kihangsúlyozni közös emberségünket,”

— tette hozzá.

Neuer szerint Idan a „Béke nagykövetének” mintapéldája nyilvános beszédeit és a 2017 novemberében az Instagramon megosztott fotóját tekintve, amin az izraeli szépségkirálynővel, Adar Gandelsmannal szerepel együtt. Ezen felül 2018-ban Izraelben tett látogatást, ahol újra találkozott izraeli kollégájával, mi több, Irakból több évtizede elmenekült izraeli zsidókkal is összebarátkozott.

Idan a lap szerint elmesélte, hogy mikor Gandelsmanhoz először ment oda a Miss Universe szépségversenyen, azt mondta:

„Félt odajönni hozzám, mert az országaink egymás ellenségei voltak. Reményt akartam kelteni benne, és megmutatni a világnak is, hogy van remény az országaink közötti békére.”

Az iraki szépségkirálynő ugyanezt az üzenetet folytatta izraeli látogatása során, amit rendkívül jelentőségteljesnek ítélt, „hogy elmondhassa a béke üzenetét ezrek, és sok világvezető előtt egyaránt.”

Izraelt védi az arab szépségkirálynő

Az iraki szépségkirálynő évek óta jó barátja a zsidó államnak.