Svájc nem fizet többet a botrányos palesztinügyi ENSZ-szervnek

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetét övező legfrissebb botrány okán döntött a svájci vezetés a 6,6 milliárd forintnak megfelelő támogatás befagyasztása mellett.

Az UNRWA belső etikai jelentése nepotizmussal, szexuális zaklatással, hatalommal való visszaéléssel, diszkriminációval vádolja a szervezet vezetését — írja az i24NEWS hírportál.

Súlyos botrány a palesztinokért felelős ENSZ-szervezetnél

Eddig a szervezet két vezető munkatársa lépett ki a botrány miatt.

A svájci külügyminisztérium az AFP hírügynökségnek elárulta, idén már átutalásra került az ország éves, 22,3 millió svájci frankos (6,6 milliárd forintos) támogatása az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete számára.

Bern azonban határozottan kijelentette, „felfüggeszt minden további hozzájárulást” az UNRWA részére — mely már így is válságban van az azt érintő amerikai szankciók miatt –, annak további jövőjét pedig attól teszik függővé, mire jutnak az ENSZ nyomozói az etikai jelentés vádjainak kivizsgálása során.

Az UNRWA svájci állampolgárságú vezetője, Pierre Krahenbuhl úgy döntött, nem nyilatkozik a vádakkal kapcsolatban a vizsgálat ideje alatt.

Az etikai iroda által kiadott tíz oldalas dokumentum állítólag kitér arra is, hogy bizonyos egyének viselkedése „hatalmas kockázatot jelent az ENSZ hírnevére,” illetve hogy „azonnali eltávolításukat” javasolják.

Ezzel függhet össze, hogy a jelentésben megnevezett egyik vezető tisztviselő „helytelen viselkedése” miatt elhagyta a szervezetet, egy másik pedig „személyes okokra” hivatkozva lemondott az UNRWA-ban betöltött tisztségéről.

Az ENSZ elítélte a jemeni gyermekeket mészárló szaúdi erőket — és az izraeli hadsereget

Az ENSZ gyermekek konfliktusokban való szenvedéseit vizsgáló jelentésében kritizálta az IDF gázai zavargások során való fellépéséhez köthető haláleseteket.