Súlyos botrány a palesztinokért felelős ENSZ-szervezetnél

Nepotizmus, szexuális zaklatás, hatalommal való visszaélés, diszkrimináció — mindezzel az UNRWA belső etikai beszámolója vádolja a szervezet vezetését.

A palesztin „menekültek” megsegítéséért felelős ENSZ-ügynökség vezetősége számos esetben visszaélt hatalmával, és amúgy is rosszul irányította a szervezetet — derül ki az UNRWA belső dokumentumából, amelyet az AFP hírügynökség szerzett meg.

A bizalmas iratban olvasható vádakat, amelyek érintik a szervezet első számú vezetőjét, Pierre Krahenbuhl-t is, most az ENSZ szakértői vizsgálják. A szervezet közölte, teljes mértékben együttműködnek az ügy felderítése érdekében, de mivel a vizsgálat még folyamatban van, azt nem kommentálhatják.

Krahenbuhl-t azzal vádolják, hogy saját barátnőjét tette meg főtanácsadójának, egyfajta gyorsított eljárásban.

A dokumentum szerint az UNRWA felső vezetése elmarasztalható „szexuális zaklatás, nepotizmus, megtorlás, diszkrimináció és más hatalmi visszaélések miatt”, éspedig „személyes nyereségvágyból, azért, hogy elnyomják a legitim eltérő véleményeket, és hogy más módokon is elérjék saját céljaikat”.

Eddig a szervezet két vezető munkatársa lépett ki a botrány miatt.

Az AFP kérdésére az ENSZ-ügynökség azt írta, hogy az elmúlt másfél évben óriási anyagi és politikai nyomás helyezkedett a szervezetre, de kezelni tudták a helyzetet, és „szolgálni tudtak 5,4 millió palesztin menekültet”. Az Egyesült Államok tavaly szüntette be az UNRWA finanszírozását.

Az etikai beszámolót még decemberben küldték meg az ENSZ főtitkárának, azóta az ENSZ nyomozói jártak az UNRWA jeruzsálemi és ammani irodáiban is, információkat gyűjtve a vádakkal kapcsolatban.

A 30 ezer embert, főként palesztinokat foglalkoztató ügynökség főként iskolákat és egészségügyi intézményeket tart fenn a Libanonban, Szíriában, Jordániában és a ciszjordániai területeken élő palesztinok számára.

Trump kivérezteti az ENSZ palesztinokat segítő szervezetét

Pénzügyi gondjai vannak a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezetnek, mivel az Egyesült Államok tavaly megvonta tőle a támogatását.