Érdektelenségbe fulladt a Maccabi Európa Játékok megnyitója

A Neokohn munkatársa

Szervezési hiányosságok miatt méltatlan körülmények között zajlott Magyarország legnagyobb multikulturális sportrendezvényének hivatalos megnyitója.

Pedig a 42 ország 3000 résztvevőjének szervezett eseményre a hazai és a nemzetközi zsidóság számos prominense mellett kormánytagok tucatjai, sőt Magyarország köztársasági elnöke is hivatalos volt.

Orbán Viktor: örömmel látjuk vendégül a világ zsidó sportolóit

A magyar miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta a 15. Maccabi Európa Játékok küldöttségét.

A keddi megnyitóünnepségre a versenyzők még koraeste a Ludovika Campusnál gyülekeztek. A szervezők itt alakították ki a játékok központi helyszínét, ahol esténként kulturális programokkal várnak mindenkit. A közös vacsora után innen szállították a résztvevőket rendőri felvezetéssel az MTK stadionjához, ahol az olimpiákra jellemző országonkénti bevonulással folytatódott az esemény.

A Neokohn is élőben tudósított az eseményről. Itt azt láthatják, hogy a legnagyobb küldöttség, Németország háromszáz fős delegációja — amelynek egyik díszvendége Dárdai Pál, a magyar válogatott volt játékosa és szövetségi kapitánya, korábbi Hertha Berlin játékos — közvetlenül a stadionbalépés előtt az izraeli himnusszal hangol az eseményre.

Áder János köszöntőbeszédében hangsúlyozta:

Magyarország örömmel látja vendégül a Maccabi Európa Játékok versenyzőit. Büszkék vagyunk zsidó honfitársainkra, akik a saját teljesítményükkel közös önbecsülésünket gyarapították egykor, és gyarapítják ma is.

Az elnök külön kiemelte, hogy:

Magyarország történetének első olimpiai aranyérmét egy zsidó ember, Hajós Alfréd nyerte, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalapításában, és az első újkori olimpiai játékok megszervezésében is egy magyar zsidó családba született sportszervező, Kemény Ferenc érdemei elévülhetetlenek.

A szép szavak és a tüzes, zsidó öntudattól dagadó nemzetközi (például Ronald S. Lauder) és magyar szónokok üzenetei mellett is sajnos ki kell mondani a kellemetlen igazságot:

az MTK stadionjában kedd este rendezett 15. Európai Maccabi Játékok megnyitója botrányosra sikeredett.

Hiába a közel 70 fellépő – köztük népszerű hazai szórakoztatóipari előadók -, világhírű olimpikonok bevonása, az esemény legfontosabb szimbolikus eseményének,

a játékok lángjának fellobbantásán már alig lézengett néhány száz ember a stadionban.

Addigra ugyanis már a közel három órás programot kevésbé élvező delegációk tagjai szinte teljesen kiszivárogtak a stadionból. A parkolóban komoly harcokat folytattak egymással azért, hogy mihamarabb megkaphassák azokat a buszokat, amelyek idővel visszaszállították őket a szállodáikba.

A német Makkabi aggasztónak tartja a magyar miniszterelnök közelségét az AfD-hez

A Soros kampányt sem hagyták szó nélkül.

Érdekes módon — az apró svéd csapattól eltekintve — a 250 fős magyar delegáció volt az egyetlen, amelyik utolsóként hagyta el a pályát, ők legalább láthatták, ahogy Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász és Polgár Judit, minden idők legsikeresebb női sakkozója közösen lobbantják fel az olimpiai lángra emlékeztető Maccabi-fáklyát.

Ahogy aztán a magyarok is elindultak a buszaik után, a színpad mellett készülő utolsó produkció táncosai kérlelték őket, hogy maradjanak még egy kicsit, hogy legalább ne a teljesen üres lelátók előtt kelljen előadniuk műsorszámukat.

A résztvevők közül többen is könnyeikkel küszködve arról meséltek, hogy minden Maccabis versenyen ez a bevonulási ceremónia számukra a 10 napos rendezvénysorozat legfelemelőbb élménye.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.