Látványos és hangulatos volt a Maccabi Európa Játékok megnyitója

A Kibic Magazin helyszíni tudósítója szerint az MTK stadionjában megrendezett esemény hangulatosra, bár kissé hosszúra sikerült.

Bár a Neokohn tudósítója nem volt túlságosan elragadtatva a szervezéstől, Ádám Péter, a Kibic munkatársa azt emelte ki, hogy a szervezési zökkenők ellenére

„Izrael népe él, és egy hétig itt fog sportolni Budapesten”.

Az már a helyszínhez érkezve feltűnt, hogy Orbán Viktor nem beszélt a levegőbe, amikor azt mondta a nála látogató Maccabis küldöttségnek, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. A szervezők láthatóan komolyan vették a biztonság kérdését, a stadiont ugyanis nem csak nagy számú rendőr és biztonsági ember védte, de két Combino villamos is a Hungária körút felüli oldalról.

Bent a stadionban azonban már nem volt érzékelhető, hogy minden a biztonsági intézkedéseknek lenne alárendelve, ami ilyenkor azért a hangulat rovására mehet. A jó hangulatról viszont leginkább a játékok résztvevői gondoskodtak, már ameddig ki nem fáradtak az eléggé túltolt műsortól, a művészeti betétek és beszédek (összesen hat darabot számoltam meg) sokaságától. A szemközti lelátón helyet foglaló, a zászlók alapján zömében külföldi sportolók és kísérők például már attól hangos üdvrivalgásban törtek ki, hogy a hangosbemondón bejelentették, megérkezett a helyszínre Áder János köztársasági elnök.

Maga az esemény egy elég hagyományos koreográfia szerint zajlott. Aki látott már életében legalább egyetlen olimpiai megnyitót, annak semmi meglepetést nem tartogatott az este. De nem is kellett semmi különlegeset produkálni, hiszen a Maccabi Játékok nem a közönségnek szól, itt nincsenek sztárok vagy látványos sportteljesítmények. Ez egy amatőr sportrendezvény, aminek leginkább a zsidó közösség, az összetartozás áll a középpontjában, és az a lényege, hogy a világ különböző részeiről érkező résztvevők jól érezzék magukat együtt.

A teljes cikk itt olvasható:

Izrael népe él, és egy hétig itt fog sportolni Budapesten – Kibic Magazin

Tegnap este tartották meg a 15. Maccabi Európa Játékok megnyitóünnepségét. Az MTK stadionjában megrendezett esemény hangulatosra, de túlságosan is hosszúra sikerült. 1929 után először rendezik meg Közép-Európában a Maccabi Európa Játékokat. Akkor Prága volt a helyszín, most pedig Budapest ad otthont a kontinens legnagyobb zsidó sport és közösségi eseményének.