Terrorhullám és antiszemita incidensek – Heti Grün

Antiszemita plakát Budapesten, késelés Hágában és Londonban, Hitlerezés Belgiumban, Hollandiában és Svájcban, bibliatámadás Birminghamben, náci Barbie Argentínában, horogkereszt mázolás Ukrajnában, Hitler kalapja jó kezekben. Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával. Ha egész héten csak egy cikkre jut ideje, ez legyen az.

Napokig izgalomban tartotta a hazai közvéleményt, hogy Budapesten felbukkant egy plakát, amelyen az Index két újságíróját, Miklósi Gábort és Dezső Andrást antiszemita kontextusban ábrázolták az izraeli zászló előtt.

Az ügyben Köves Slomó is felemelte a szavát, gyűlöletkeltőnek és visszataszítónak nevezte a provokációt, amely miatt a Tett és Védelem Alapítvány is feljelentést tesz.

Az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) friss felmérése szerint Magyarország a világ negyedik legantiszemitább állama. A Tett és Védelem Alapítvány titkára lapunknak megbízhatatlannak nevezte az ADL friss felmérését.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a következő években a migráció problémája marad a legfontosabb kérdés Európában, mivel az iszlám vallási trendek „halálos fenyegetést jelentenek” a zsidó közösségek számára.

Múlt szerdán Berlin Pankow negyedében fiatalok egy idős embert antiszemita szitkokkal árasztottak el, majd többször arcul ütötték, ráadásul nem is volt zsidó az áldozat.

Sokakban megrökönyödést keltett, hogy a zsidókhoz amúgyis meglehetősen ellentmondásosan viszonyuló berlini Zsidó Múzeum tolerancia díjjal jutalmazta Heiko Maas német külügyminisztert, aki íziben utasította a német ENSZ nagykövetet, hogy szavazzon meg hét Izrael-ellenes ENSZ határozatot.

Malmöben a helyi zsidó közösség védelme érdekében kétmillió eurót szánnak antiszemitizmus elleni programokra, miután az utóbbi időben tucatszámra regisztráltak zsidógyűlölő jelenségeket, és már a zsidó közösség megszűnésétől tartanak.

Ejtették a vádakat a belga szurkolók ellen, akik 2018 augusztusában helyi csapatuk győzelmét azzal flamand dallal ünnepelték meg, mely szerint „Apám a kommandókban volt, anyám a SS-ben, zsidókat égettek, mert a zsidók égnek a legjobban”. A belga ügyészek szerint a három éves stadiontól való eltiltás épp elég büntetés volt nekik.

Belga neonácik Fort Breendonkban, a második világháború idején náci börtönként szolgált erődben gyűltek össze , hogy egy Hitlert éltető ünnepséget tartsanak. Az erődöt kezelő múzeum vezetésének nem volt tudomása arról, hogy milyen célra használták fel az épületet.

Fegyveres neonácikra csapott le az olasz rendőrség, akik náci pártot alapítottak, és olyan radikális fajgyűlölőket toboroztak, akik fegyverekkel is képviselték volna a faji felsőbbrendűségen alapuló nézeteiket.

Marco Van Basten, hollandok focista legendája mentegetőzésre kényszerült, miután egy tévéműsorban „Sieg Heil” köszöntéssel poénkodott.

Svájc legrégebbi, Bét Jákov zsinagógája közelében „Heil Hitlert” kiáltott egy férfi genfi rabbik egy csoportjának, akik az Európai Rabbik Konferenciáján vettek részt.

Az interneten nagyot ment a videó, melyen argentin gimnazisták történelem házi feladatként nácinak beöltözve az Aqua nevű együttes Barbie-dalából készített „I am a Nazi girl in a Nazi world” paródiát éneklik, miközben zsidóknak és homoszexuálisoknak öltözött társaikat zaklatják.

Hágában a rendőrség lapzártánkkor egy észak-afrikai férfit keres, aki több embert leszúrt a város forgalmas bevásárlóutcájában, a Grote Marktstraat-on, a Hudson’s Bay bevásárlóközpont környékén.

Ketten meghaltak a londoni késes terrortámadásban a Temzén átívelő London híd déli végénél. A merénylőt járókelők teperték le a földre, elvették a kését, végül a megérkező gépfegyveres rendőrök lelőtték. Hét végére kiderült, hogy az elkövetőt 2012-ben terrorcseleményért elítélték, majd 2018-ban próbaidőre helyezték szabadlábra, elektronikus azonosítót is viselt magán.

Birminghamben antiszemita gyűlölet-bűncselekménnyel gyanúsítják azt a férfit, aki múlt pénteken bibliai, zsidókkal kapcsolatos idézetekkel támadt rá egy zsidó családra a londoni metrón. Egy fejkendős muszlim nő is a segítségükre sietett.

Ephraim Mirvis brit főrabbi „hazug fikciónak” nevezte az állítást, miszerint Corbyn pártja azon dolgozna, hogy megszabaduljon berkein belül tapasztalható antiszemitizmustól.

Jeremy Corbyn szívesen elbeszélgetne erről a brit főrabbival, sőt Canterbury érsekét is kerekasztal beszélgetésre invitálta nem sokkal azután, hogy a zsidó vezető aggodalmának adott hangot a Munkáspártban eluralkodó antiszemitizmus miatt. A munkáspárti vezető nem kért bocsánatot a pártjában uralkodó antiszemita trendek miatt, pedig a BBC-nek adott interjúja során a műsorvezető újra és újra szembesítette azzal, hogy pártjában erősödnek az antiszemita érzelmek és ő maga is többször tett zsidóellenesnek nevezhető kijelentéseket.

Horogkereszteket mázoltak a híres jiddis író, Sólem Áleichem szobrára Kijevben. Ukrajnában tombol az antiszemitizmus, az elmúlt időkben holokauszt-emlékművet is rongáltak, labdarúgómérkőzésen előfordult a náci karlendítéssel való szurkolás és számos zsidó származású vezető, így az ország zsidó származású elnöke, Vladimir Zelenszkij is kapott életveszélyes fenyegetéseket.

Viszont jó hír, hogy zsidókhoz kerül Hitler kalapja, miután egy svájci-libanoni milliárdos több náci relikvia mellett Hitler személyes tárgyait is megszerezte egy német árverésen azért, hogy egy zsidó szervezetnek ajánlja fel, nehogy a náci relikviák antiszemiták kezébe kerüljenek.

Olvasnivalók a hét végére

Ezen a héten is több, elgondolkodásra, vitára késztető írással jelentkeztünk:

Veszprémy László Bernát kivételesen némi pozitívumot vélt felfedezni Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns „Izrael-barátságról” írt soraiban — csak nem azért, amiért gondolja.

Gulyás Virág cionista aktivista megrázó írásában emlékezik az egy éve brutálisan meggyilkolt Ari Fuldra, akit személyesen is ismert.

Megyeri A. Jonatán tíz érdekes tényre mutat rá az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, többek között arra, hogy sem Gáza, sem Júdea-Szamária korábban soha nem volt palesztin fennhatóság alatt, és a zsidó telepek nem illegálisak.

Nagy Gabriella úgy véli, hogy a Likud-elnökségre pályázó Gideon Szaár jobb alkalmat nem is találhatott volna arra, hogy Benjamin Netanjahu 14 éves töretlen Likud-vezetésének véget vessen.

Megyeri A. Jonatán szerdán megemlékezett Chesván hó egyetlen zsidó ünnepéről, a Szigdről, mely etiópiai zsidók számára különleges nap, a „leborulás” ünnepe.

Gyenge Dániel riasztó képet fest a marxista káoszba süllyedő Chiléről, ahol a milliós tüntetések elfeledtetik, hogy nem a szocializmus, hanem a szabadpiaci reformok húzták ki az országot a szegénységből.

Pelle János emlékeztet arra, hogy kik voltak a „kisnyilasok”, akikről Rákosi úgy gondolta, hogy vonzó lesz számukra pártjának antiszemitizmussal vegyített szociális demagógiája.

Múltheti összefoglalónk itt olvasható:

Gellert kapott az izraeli kormányválság – Heti Grün

Liberman otthagyta, Ganz bedobta, Netanjahu lemondta, a Knesszet megkapta.