Corbyn elbeszélgetne a brit főrabbival

A brit Munkáspárt vezetője azt szeretné, ha minden vallás képviselője megosztaná vele „aggodalmait”.

Ephraim Mirvis brit főrabbit is kerekasztal beszélgetésre invitálta Jeremy Corbyn nem sokkal azután, hogy a zsidó vezető aggodalmának adott hangot a pártban megjelenő antiszemitizmus miatt. Ahogy kedden beszámoltunk róla, a rabbi „hazug fikciónak” nevezte az állítást, miszerint Corbyn pártja azon dolgozna, hogy megszabaduljon berkein belül tapasztalható zsidógyűlölettől.

Nagy-Britannia főrabbija példátlan módon szólalt fel a brit Munkáspárt ellen a jövő hónapban esedékes választások előtt, sürgetve a brit választókat, vegyék észre azt az „új mérget” ami gyökeret vert a pártban. Emellett aggodalmát fejezte ki a zsidók jövőjével kapcsolatban, amennyiben Jeremy Corbyn kapná meg a miniszterelnöki széket.

Brit főrabbi: „új métely veszélyezteti nemzetünk lelkét”

Ephraim Mirvis „hazug fikciónak” nevezte az állítást, miszerint Corbyn pártja azon dolgozna, hogy megszabaduljon berkein belül tapasztalható antiszemitizmustól.

Mindezek ellenére — vagy talán éppen ezért — Corbyn kedden bejelentette, hogy Canterbury érseke mellett a főrabbit is konzultációra hívja. „Minden hit vezetőjét meghívom, jöjjenek és beszéljünk azokról, amiket aggasztónak találnak” — üzente a baloldali pártvezér.

Tette ezt többek között annak a Brit Muszlim Társaságnak is címezve, ami korábban a Hamász mellett tett megnyilvánulásokat, valamint a Muszlim Testvériség kapcsán is magyarázkodásra kényszerült — emlékeztet a Jewish Chronicle.

„Olyan kormányt szeretnék vezetni, ami minden vallási vezető számára nyitott ajtókat kínál” — mondta Corbyn, akinek elmondása szerint hivatalba lépése óta kellő odafigyeléssel bánnak azokkal a tagokkal, akik antiszemita bűncselekményeket követnek el.

„Az antiszemitizmus megfertőzte a brit Munkáspártot” — véli kilépő EP-képviselőjük

Egyre több baloldali brit politikusnak van elege.

Környezetét erről azonban egyelőre nem sikerült meggyőznie Corbynnak. Izrael-ellenes megnyilvánulásaival rendszeresen antiszemita légkört teremtett a pártjában, amit több kilépő párttag is megelégelt a közelmúltban, és a brit zsidóság, sőt nemrég a szélesebb brit közélet is szalonképtelennek ítélt.

Egy márciusi közvéleménykutatás szerint a zsidóság 87 százaléka tartja Corbynt antiszemitának.