Ne szavazz Corbynra, buzdít két tucat brit közszereplő

Huszonnégy brit író, színész, aktivista, híresség írt alá egy nyilatkozatot, melyben arra kérik az embereket: a következő havi választáson ne az antiszemita botrányoktól sújtott Munkáspártra szavazzanak.

A levél szövege hangsúlyozza, hogy a brit zsidóságot félelemmel tölti el „egy antiszemitizmussal kapcsolatba hozható miniszterelnök hivatalba lépésének lehetősége,” hozzátéve, hogy „a rasszizmus-ellenességbe nem tartozhat bele az antiszemitizmus elleni harc feladása”.

A The Guardian-ban közzétett nyílt levelet többek közt a legendás kémregény írók, John Le Carré és Frederick Forsyth, Tom Holland és Antony Beevor történészek, Maajid Nawaz reformista muszlim aktivista, Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója, illetve Joanna Lumley és Simon Callow színészek is aláírták.

Egyik aláíró sem zsidó származású.

A levél azt is kiemeli, hogy Jeremy Corbyn vezetése alatt a Munkáspárt ellen hivatalos nyomozás indult intézményes zsidók elleni rasszizmussal kapcsolatban. Két zsidó parlamenti képviselőnél elérték, hogy elhagyják a pártot. „Corbyn úrnál hosszan sorolhatnánk az alkalmakat, amikor elvtársként keblére ölelte az antiszemitákat.”

“Hallgatva zsidó barátainkra, látjuk hogyan tolták félre fájdalmukat Nagy-Britannia európai jövőjére hivatkozva, az antiszemitizmus azonban egy szélesebb vita központi eleme egy olyan országban, ahol mi szeretnénk élni”.

„Egy toleránsabb társadalom felé vezető úton muszáj meginghatatlan szolidaritást vállalni a brit zsidók felé” —  olvasható a nyílt levélben, miszerint az aláírók egyetlen pártot sem szeretnének nyíltan támogatni, ugyanakkor nem szeretnének olyan szavazatok leadására bátorítani sem, amivel nem értenek egyet.

„Nem szavazunk a Munkáspártra december 12-én”

— szerepel az írásban, amiből az Algemeiner is idézett.