Brit főrabbi: „új métely veszélyezteti nemzetünk lelkét”

Ephraim Mirvis „hazug fikciónak” nevezte az állítást, miszerint Corbyn pártja azon dolgozna, hogy megszabaduljon berkein belül tapasztalható antiszemitizmustól.Nagy-Britannia főrabbija példátlan módon szólalt fel a brit Munkáspárt ellen a jövő hónapban esedékes választások előtt, sürgetve a brit választókat, vegyék észre azt az „új mérget” ami gyökeret vert a pártban, emellett aggodalmát fejezte ki a zsidók jövőjével kapcsolatban, amennyiben Jeremy Corbyn kapná meg a miniszterelnöki széket — írja a The Times of Israel.

Egy a The Times hasábjain megjelent interjúban Mirvis állítja, kötelességének érezte a politikába való beleavatkozást, mivel a brit zsidó közösséget „áthatja a szorongás” a közösség jövőjével kapcsolatban, amennyiben a Munkáspárt nyer a december 12-ei választásokon.

Anélkül, hogy explicit módon felszólított volna a párt ellen szavazásra, vagy hogy bármi említést tett volna Corbynról, Mirvis figyelmeztetett egy a vezetéstől eredő új méregre, ami gyökeret vert a Munkáspártban.

“A leggyakoribb kérdés, amit kapok, az, hogy mi lesz a brit zsidókkal és a judaizmussal, amennyiben a Munkáspárt alakítja meg a következő kormányt?”

— nyilatkozta a főrabbi.

“Ez az aggodalom abszolút megalapozott. A választások kontextusában tapasztalható zsidóellenes rasszizmussal kapcsolatos növekvő aggodalmak jelentik pályafutásom legfájdalmasabb időszakát. A rasszizmussal szembeni kiállás nem politikai kérdés, ez annál sokkal több,”

A felmérések szerint a brit zsidók mintegy 6%-a tervezi, hogy a Munkáspártra szavazzon a közelgő választásokon. A zsidó közösség majdnem fele „komolyan megfontolná” a kivándorlást, amennyiben Jeremy Corbyn, akiről 87%-uk gondolja, hogy antiszemita, beköltözik a Downing Street-re.

Ne szavazz Corbynra, buzdít két tucat brit közszereplő

Huszonnégy brit író, színész, aktivista, híresség írt alá egy nyilatkozatot, melyben arra kérik az embereket: a következő havi választáson ne az antiszemita botrányoktól sújtott Munkáspártra szavazzanak.

Az antiszemita botrányokkal kapcsolatban a párt vezetőség határozottan védekező álláspontot vett fel, maga Corbyn is hasonlóképpen nyilatkozva az elmúlt hetekben: „az antiszemitizmus és a rasszizmus gonosz a társadalmunkban. Mindent megtettem azért, hogy konfrontáljak vele egész életemben, és a jövőben is így fogok tenni”

A Corbynnal kapcsolatos aggodalmak nagy részét az is táplálja, hogy a pártvezető Hamasz és a Hezbollah terrorszervezeteket „barátjainak” nevezte, és szívesen mutatkozik antiszemiták, terroristák illetve holokauszt-tagadók társaságában.

Mirvis elmondta, az elmúlt 4 évben a Munkáspárt folyamatosan minimalizálni és tagadni igyekezett a párton belüli antiszemitizmust, míg az az ellen felszólaló zsidó tagok közül többet kitettek soraikból.

“Amikor elérkezik a december 12-e, mindenkit arra kérek, a lelkiismeretének megfelelően szavazzon. Kétség ne essék, a nemzetünk lelke az, ami a tét.”