Jeremy Corbyn nem kért bocsánatot a pártjában uralkodó antiszemita trendek miatt

Egy, a BBC-nek adott interjúja során, miután a műsorvezető, Andrew Neil többször sarokba szorította a brit Munkáspárt elnökét, az mégsem volt hajlandó bocsánatot kérni, amiért pártjában erősödnek az antiszemita érzelmek és ő maga is többször tett zsidóellenesnek nevezhető kijelentéseket – számol be a The Jerusalem Post.

Anglia legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője a közelgő parlamenti választások előtt adott interjút.

„A zsidók 80%-a antiszemitának gondolja önt”

– szembesítette a közvélemény-kutatások eredményeivel Neil Corbynt. „Ez sok angol zsidó. Nem gondolná, hogy ma este remek alkalom lenne bocsánatot kérnie a zsidó közösségtől?” – kérdezte a műsorvezető.

Corbyn kikerülte a kérdést és ezt válaszolta: „A következőt tudom mondani: elkötelezett vagyok, hogy hazánk biztonságos legyen bármelyik vallás gyakorlója számára. Nem akarom, hogy bárki is fenyegetve érezze magát, a kormány minden közösséget meg fog védeni”. Miután többször tett sikertelen próbát arra nézvést, hogy Corbynt bocsánatkérésre kapacitálja, Neil megjegyezte:

„Sok időt adtam arra, hogy bocsánatot kérjen. Nem tette”.

Neil Corbynt a Munkáspárt egyik tagjáról, Lesley Perrinről is kérdezte, aki közösségi médiaoldalán holokauszttagadó videót tett közzé, kérdőre vonva a pártelnököt, hogy a képviselőnő miért úszta meg egy írásos figyelmeztetéssel. Corbyn válasza annyi volt, hogy az eset óta „szigorítottunk az eljárásrenden”.

A BBC egy júliusban bemutatott, „Vajon antiszemita-e a Munkáspárt?” című dokumentumfilmjében szembesítette a nézőket a párt egyes tagjainak zsidóellenes megnyilvánulásaival. Akkor a Munkáspárt igyekezett rábírni a BBC-t, hogy a filmet ne mutassák be.

General Election 2019: Labour and Anti-Semitism – BBC News

The Labour leader Jeremy Corbyn has insisted there is no place for anti-Semitism in modern Britain and said those guilty of such racism in the Labour Party h…

Corbyn antiszemitizmusa számos címlapot is generált az elmúlt időkben, így a Daily Mail és a Daily Mirror is vezető anyagként foglalkozott a témával.

Ephraim Mervis, brit főrabbi a Times-ban megjelent írásában hangsúlyozta, Corbyn alkalmatlan miniszterelnöknek, mert nem tudta kiirtani az antiszemitizmus mérgét pártjából.

Brit főrabbi: „új métely veszélyezteti nemzetünk lelkét”

Ephraim Mirvis „hazug fikciónak” nevezte az állítást, miszerint Corbyn pártja azon dolgozna, hogy megszabaduljon berkein belül tapasztalható antiszemitizmustól.

Mint ismeretes, az angol választók december 12-én járulnak a szavazóurnák elé. A parlamenti választások alkalmával abban a sorsöntő és fajsúlyos kérdésről is döntenek egyúttal, hogy a szigetország elhagyja-e az Európai Uniót január 31-én.

Corbyn maga, aki eddig semlegességet deklarált a Brexit kérdésével kapcsolatban, választóinak azt ígérte, hogy győzelme esetén az Unitól három hónap haladékot kér és hat hónapon belül az EU elhagyásának kérdését ismét szavazásra bocsájtja.