Ketten meghaltak a londoni késes támadásban

Ketten meghaltak azok közül, akiket megkéselt egy férfi a London hídon délután két óra körül – írja a BBC. A brit rendőrség terrorcselekménynek minősítette a támadást. A Scotland Yard bejelentette, hogy a gyanúsítottat a rendőrök agyonlőtték.

A támadás a Temzén átívelő London híd déli végénél történt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki volt a támadó és mi volt az indítéka, de több embert is megkéselt. A rendőrség egy fegyveres egysége lőtte le, az esetről felvétel is készült. A BBC úgy tudja, hogy a megsebesített járókelők közül ketten meghaltak.

A férfin a támadás közben egy robbanómellény-utánzat volt. A járókelők teperték le a földre, elvették a kését, majd a megérkező gépfegyveres rendőrök félrehúzzák a támadóval dulakodó embereket, majd egyikük lelövi a földön fekvő késelőt.

London Bridge shooting: moment police shoot a man on London bridge after stabbing | BREAKING NEWS

Subscribe to the Evening Standard on YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC7RQon_YwCnp_LbPtEwW65w?sub_confirmation=1BREAKING NEWS – Read more: https://w…

A London hidat és környékét a rendőrség lezárta. A londoni rendőrség pénteken késő délután közzétett első beszámolójában még az állt, hogy a támadás körülményei egyelőre nem egyértelműek, de a hatóságok elővigyázatosságból „úgy kezelik a történteket, mintha az incidens a terrorizmushoz lenne köthető”.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője azonban a londoni rendőrség székháza előtt tartott rövid péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást. Hozzátette: a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoksága irányítja.

Egy, a közösségi médiában terjedő videofelvételen az látható, hogy több rendőr fegyvert tart egy földön fekvő férfire, akit előzőleg többen letepertek. Más felvételek azt mutatják, amint sokan megpróbálják pánikszerűen elhagyni a hidat és környékét.

A Sky News korábban azt közölte, hogy egy ember meghalt, és öten sérültek meg a támadásban.

A hídon délután egy kamion állt keresztben, félig átlógva a szemközti forgalmi sávba, pótkocsijának belső terét a rendőrök vizsgálták.

Twitter-üzenetében Boris Johnson miniszterelnök azt írta, folyamatosan kapja az értesítéseket a fejleményekről, és megköszönte a rendőrök és a mentők gyors fellépését. Jeremy Corbyn munkáspárti vezető is élesen elítélte a támadást.

Priti Patel brit belügyminiszter e hónap elején bejelentette, hogy mérsékelték a brit elhárító hatóságok a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét. Patel az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.

Az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, „súlyos” szintről a harmadik szintre, „jelentősre” módosították a készültségi fokozatot.

A nagy-britanniai terrorkészültségi fokozat 2014 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan.