Zsidókhoz kerül Hitler kalapja

Egy svájci-libanoni milliárdos több náci relikvia mellett Hitler személyes tárgyait is megszerezte egy német árverésen azért, hogy egy zsidó szervezetnek ajánlja fel.

A Bejrútban született, Svájcban élő keresztény gyémántkereskedővel egy svájci lap készített interjút, miután kiderült, hogy a férfi 545 ezer euróért (csaknem 180 millió forintnyi összegért) jutott hozzá tíz egykori náci értéktárgyhoz egy ellentmondásos német árverésen.

Az interjút a Times of Israel is közölte. A 45 éves Abdallah Chatila, aki Svájc 300 leggazdagabb embere közé tartozik, azt mondta, azért vette meg a tárgyakat, mert nem akarta, hogy azok neonácik kezébe kerüljenek. Mint mondta, tette „teljesen apolitikus és neutrális volt”.

A szélsőjobboldali populizmus és az antiszemitizmus egész Európában és a világban is elterjedőben van. Nem akarom, hogy ezek a tárgyak rossz kezekbe kerüljenek, és hogy rossz szándékkal használják őket. 

— fogalmazott Chatila, aki egy zsidó szervezetnek ajánlja fel a különleges tárgyakat.

Fotó: The Times of Israel

A nemes gesztus értelmében a Keren Hayesod izraeli adománygyűjtő szervezete gazdálkodhat majd olyan különlegességekkel, mint Hitler egyik keménykalapja, írógépe, szivaros doboza vagy épp Goebbels saját Mein Kampf-díszpéldánya.

Az adományozó az interjúban arról is beszélt, hogy szeretné, ha a tárgyak egy múzeumba kerülnének. Bár korábban azt gondolta, hogy az ilyen tárgyakat el kell égetni, most mégis úgy véli, hogy az emlékek megőrzésével fontosabb célt szolgálhat a gyűjtemény.

Arról, hogy milyen vitákat generált az eheti müncheni árverés, a Neokohn is beszámolt.

Vezető rabbi kezdett tiltakozásba Hitler holmijainak elárverezése miatt

Egy berlini aukciós ház a náci fővezér mellett Hermann Göring és Joseph Goebbels személyes tárgyaiból is pénzre tenne szert.