Ejtették a vádakat a „zsidóégetésről” kántáló belga szurkolók ellen

A belga ügyészek szerint a három éves stadiontól való eltiltás épp elég büntetés volt.

A HLN híroldal a napokban számolt be arról, hogy a Bruges futballszurkolók elleni összes vádat ejti a belga ügyészség. A nemzeti labdarúgószövetség a múlt évben minden fő belga stadionból három évre kitiltotta az érintetteket, akik zsidók elégetéséről nem átallottak énekelni a futballmeccseken.

Michael Freilich, a szövetségi parlament egy zsidó jogalkotója kritikával illette a döntést, ami hasonló incidensék sorát követi, melyekben a belga hatóságok láthatólag rendkívül engedékenyen jártak el az antiszemita gyűlöletbeszédekkel kapcsolatban.

“Ez rossz jel. Az antiszemita gyűlöletbeszéd a büntető törvénykönyv szerint egyértelműen bűncselekmény, így büntetendő. Különben mi értelme lenne a törvényeknek?”

A több tucat szurkolóból, akik 2018 augusztusában helyi csapatuk a brüsszeli Anderlecht csapata felett aratott győzelmét ezen flamand dallal ünnepelték meg: „Apán a kommandókban volt, anyám a SS-ben, együtt zsidókat égettek, mert a zsidók égnek a legjobban,” összesen négyet sikerült azonosítani.

Ettől független eset, hogy Marco va Basten volt holland futballista bocsánatkérésre kényszerült vasárnap, miután egy televíziós újságíró némettudását karlendítéssel igyekezett nevetségessé tenni.