Megrongálták a hires jiddis író, Sólem Áleichem szobrát Kijevben

Moshe Reuven Azman, az ország egyik főrabbija azt nyilatkozta a Maariv című izraeli napilapnak, hogy „véleményem szerint ez provokáció, gyáva cselekedet” – számol be a Jerusalem Post.

„Az antiszemita firkálmányt az éjszaka leple alatt festették, a város központjában, egy zsinagógához közeli szoborra. Ez nem véletlen rongálás, hanem szándékos tett. Várjuk a nyomozás eredményét”

– tette hozzá Azman.

Sólem Áleichem megrongált szobra Kijev belvárosában.

A körülbelül 5 méter magas szobrot 1999-ben állították fel az ukrán fővárosban.

Sólem Aleichem az ukrajnai Pereiaszlavban született 1859-ben és New Yorkban halt meg 1916-ban, de életének nagy részét Kijevben töltötte, melyet írásaiban „Jehupec” néven szokott emlegetni.

A mostani a sokadik antiszemita jellegű megnyilvánulás az országban, az elmúlt időkben holokauszt-emlékművet is rongáltak, labdarúgó mérkőzésen előfordult a náci karlendítéssel való szurkolás és számos zsidó származású vezető, így az ország zsidó származású elnöke, Vladimir Zelenszkij is kapott életveszélyes fenyegetéseket.

Azman elmondása szerint az országban 3-400 ezer zsidó él, ezzel Ukrajna Európa, sőt a világ egyik legjelentősebb zsidó közösségének otthona.