Antiszemitizmus elleni programokra költenek milliókat Malmöben

A helyi zsidó közösség védelme érdekében, kifejezetten ismeretterjesztő jellegű edukációs programokra szavazott meg a svéd város mintegy kétmillió eurót.

Izraeli lapértesülések szerint a Svédország déli részében található város, amelynek lakossága harmadrészt muszlim, és ahol az utóbbi időben tucatszámra regisztráltak zsidógyűlölő jelenségeket, most úgy döntött, hogy végre tettekkel igyekszik megállítani a trendet.

A rasszista, antiszemita gyűlölködés különben nem csak helyi sajátosság. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy rekord mennyiségű antiszemita atrocitás történt a skandináv államban.

Svédországban, amely alig 18-20 ezer zsidó polgár otthona, évek óta csökken a zsidók száma. Malmöben például az elmúlt tíz évben felére apadt a helyi közösség, 3000-ről alig 1500-ra.

Soha nem látott svéd zsidógyűlölet

Rekordszámban mértek antiszemita megnyilvánulásokat a skandináv államban, ahol egyre több jel árulkodik idegengyűlöletről.

A hírek szerint most a város vezetése és a kormány kéz a kézben próbálja menteni a menthetőt. Malmö 2 millió eurós költségvetésből olyan oktatási és kommunikációs programokkal akarja közelebb hozni a zsidóságot a város többségi lakosaihoz, amilyenre korábban még nem volt példa:

a zsidó kultúra bemutatására, zsidók elleni fajgyűlölettel kapcsolatos felvilágosításra és a társadalomban a zsidókról alkotott negatív kép módosítására tesznek kísérletet a programokkal.

A város polgármestere, Katrin Stjernfeldt Jammeh szerint Malmö egy globális, sokszínű város, ezért is hangoztatják, hogy minden jellegű rasszizmus ellen fel kívánnak lépni.

A hírekkel kapcsolatban a város zsidó polgárai optimizmusuknak adtak hangot, és bár jelenleg csak óvatosan merészkednek vallási szimbólumokkal a nyílt utcán közlekedni, remélik, hogy ez a program hatására megváltozhat – számol be a hírről a YnetNews.

A svéd kormány különben azt tervezi, hogy nem csak egy nemzetközi antiszemitizmus-konferenciát rendez Malmöben, de egy holokausztmúzeumot is nyitnak majd a városban.

Ami azt illeti, kárt nem fog okozni a svédeknek a fejtágítás. Ezen a héten történt, hogy az ország egyik leghíresebb embere, a futballista világsztár Zlatan Ibrahimovic — pár hónapja avatott — malmöi szobrát vandálok meggyalázták. Megpróbálták felégetni és rasszista felirattal is becsmérelték.

Malmö zsinagógája. Fotó: Wikipedia

Az egykori mintaállam toleráns, befogadó protestáns szellemisége néha mintha nyomot se hagyott volna az országon. Tavaly például a svéd szociáldemokraták ifjúsági szervezetének egyik malmöi megmozdulásán a közönség sorai közül egy csoport egyszer csak azt kezdte el kiabálni, hogy „le a cionizmussal”.

2015-ben nagy feltűnést keltett egy svéd újságíró riportja arról, hogy milyen zsidóként élni Malmöben. Petter Ljunggren felvette a kipát és hozzá egy Dávid-csillagos nyakláncot, majd rejtett kamerájával és mikrofonjával végigsétált a város leginkább muszlimok lakta részein. Ljunggrent, mint az a filmen is látható, lépten-nyomon antiszemita atrocitások érték.

Hol „zsidó sz*rnak”, „zsidó sátánnak”, „disznónak” nevezték hangosan, felszólítva őt arra, hogy távozzon, hol a karját ütötték meg, hol ökölbe szorított kézzel próbálták megfélemlíteni, hol egy egész csapat muszlim fiatal jött szembe vele, megfenyegetve őt. A muszlimok által különösen sűrűn lakott Rosengard negyedéből menekülnie kellett, miután antiszemita gyalázkodásokat eresztettek meg a füle hallatára, és tojásokkal dobálták meg az ablakokból.

Hasonlókról mesélt neki Shmuel Goldberg, egy ott élő amerikai zsidó étteremtulajdonos, aki szerint

őt is sokszor leköpik, és rákiáltanak, hogy „zsidó!”, meg „Palesztina”. Egy asszony egyszer meg is mondta neki: magát itt megölik, ha a kipát hordja.

Pedig akadnak jó kezdeményezések is: idén nyáron két nagylelkű adományozó ( az egyikük zsidó) összesen négymillió eurót ajánlott fel a városnak arra, hogy vigyázzon a malmöi zsidók biztonságára.

Ellehetetlenül a zsidó élet Svédországban?

A svéd Centrum Párt éves közgyűlésén 314-166 arányban szavazott a fiúgyermekek nem orvosi körülmetélése ellen.