Soha nem látott svéd zsidógyűlölet

Rekordszámban mértek antiszemita megnyilvánulásokat a skandináv államban, ahol egyre több jel árulkodik idegengyűlöletről.

A „skandináv mintaállamban” valami nem kóser az utóbbi időben:

Két év alatt 69 százalékkal emelkedett a gyűlöletbűncselekmények száma Svédországban. 2018-ban összesen 4865 esetben állapítottak meg a faji- vagy idegenellenes eredetű bűncselekményt.

írja a JTA.

Egy állami bűnmegelőző és monitorozó szervezet (a Swedish National Council for Crime Prevention) adatai szerint 53 százalékkal nőtt a helyi, mindössze húszezresre becsült zsidó közösség elleni gyűlölködések száma.

Amíg 2016-ban 182, addig tavaly már 280 alkalommal mutatták ki, hogy Svédországban verbális vagy fizikai fenyegetettség érte a helyi zsidókat.

Az adatok — amelyek 2017-es arányokat nem tartalmaznak — minden idők legmagasabb antiszemita érzületét mutatják a skandináv országban, ahol egyre növekszik a más nemzetiségű, vallású vagy fajú embertársaikkal szemben megfogalmazott ellenérzés is.

A riport ugyanakkor pontosan nem részletezi, hogy a gyűlöletbűncselekmények elkövetői a társadalom mely rétegéből kerülnek ki.

Lassan a svéd hétköznapok részévé válnak a robbantásos támadások

A svéd SVT televízió csatorna esti híradásában már be sem számolt három friss támadásról.