Lassan a svéd hétköznapok részévé válnak a robbantásos támadások

A múlt hét egyik estéjén Stockholm három különböző pontján is bombatámadás volt, az egyik helyszín, egy szír-orthodox templom az elmúlt években már kétszer volt hasonló támadás célpontja – írja a Spectator magazin.

Azt, hogy a hasonló esetek mennyire váltak a mindennapok részévé, jól bizonyítja, hogy a svéd SVT televízió csatorna esti híradásában

be sem számolt a három támadásról.

2019 januárjától júniusig az országban száz robbantás történt, mely jelentős emelkedés a tavalyi év szintén magas adatához képest: 2018-ban ugyanis 70 robbantásról tudunk. Az idei évben 160 további támadást sikerült meghiúsítani, tavalyról azért nem állnak rendelkezésre adatok, mert a jelenség meglehetősen új, a svéd bűnügyi statisztikák eddig nem tartottak számon ilyen eseteket.

A robbantások jelentős részben különböző bevándorlók által lakott övezetekben történnek és szakértők szerint komoly fejtörést okoznak a svéd igazságszolgáltatásnak. A rivalizáló bandák jellemzően az ország nagyvárosainak szegényebb környékein garázdálkodnak, ugyanitt jelentősen megnőtt a halállal végződő lövöldözések száma is,  idén már 45 ilyen esetet regisztráltak,

ezzel szemben például Norvégiában csak három lövöldözés volt idén.

A svéd Dagens Nyheter napilap szerint tíz esetből kilencnél az elkövetők első vagy második generációs bevándorlók voltak, Svédország így a legalacsonyabb bűnügyi statisztikákat mutató országokból az egyik legmagasabb erőszakos bűncselekmény-számokat produkáló országgá vált.

Az idei legnagyobb erejű robbantás Linköping városában történt, ahol két lakóház összesen 250 lakása sérült meg vagy vált lakhatatlanná. Rendőrségi források csodaként tartják számon, hogy ebben az esetben nem halt meg senki.

Mentőegységek dolgoznak egy megrongálódott társasháznál, amelyben robbanás történt a dél-svédországi Linköpingben 2019. június 7-én. A detonációban 19 ember megsérült, több épület megrongálódott. Fotó: MTI

Ez azonban egyedi, hiszen majd minden más robbantásos bűncselekmény személyi áldozatokat eredményezett.

A Svédországot kormányzó Szociáldemokrata és Zöld párt koalíciója, melyet kívülről támogatnak kisebb baloldali és liberális pártok is, az utóbbi időben számos szigorú intézkedést foganatosított a robbantásos támadások és lövöldözések visszaszorítása érdekében.

Így könnyítettek a lehallgatásokhoz és házkutatásokhoz kapcsolódó szabályozásokon és komoly fejlesztések történtek a térfigyelő kamerarendszerben is.

Drámaian nőtt a külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma Németországban

Migránsok követték el az összes németországi gyilkosság 15%-át, a szexuális bűncselekmények 11%-át, és a testi sértések 12%-át.