Izrael-ellenesnek tartják, mégis tolerancia díjat kapott

A zsidóellenességgel vádolt berlini Zsidó Múzeum tolerancia díjjal jutalmazta Heiko Maas német külügyminisztert. 

Heiko Maas múlt hét szombaton megkapta meg a Zsidó Múzeum kitüntetését, majd arra utasította a német ENSZ nagykövetet, hogy szavazzon meg hét Izrael-ellenes ENSZ határozatot — számolt be a The Jerusalem Post. 

„Egy zsidó múzeum, ami nem is zsidó és olyan kiállításokat szervez, amelyek tagadják Jeruzsálem zsidó gyökereit — ők adnak tolerancia díjat Heiko Maas német külügyminiszternek, aki az intolerancia úttörője a közösségi oldalakon és aki szinte az összes Izrael-ellenes ENSZ határozatot támogatja”

— írta Twitteren Rafael Korenzecher, egy német zsidó újság kiadója.

A német állami pénzen fenntartott múzeum egy alkalommal olyan akadémikust látott vendégül, aki támogatja az Izrael-ellenes BDS bojkott-mozgalmat. Júniusban pedig egy BDS-párti Twitter-üzenet miatt kellett távoznia a múzeum igazgatójának és a szóvivőjének.

Heiko Mass német külügyminiszter (bal) Iránban, 2019 júniusában. Fotó: Fars News Agency

„Hát nem furcsa, hogy azon a napon, amikor a német nagykövet hétszer felemeli a kezét Izrael ellen, a főnöke, Heiko Maas német külügyminiszter megértés- és tolerancia-díjat kap a berlini Zsidó Múzeumtól, és úgy ünneplik, mint aki az antiszemitizmus és a jobboldali populizmus ellen harcol? Hogy lenne a kettő összeegyeztethető?”

— tette fel a kérdést Henryk Broder német-zsidó újságíró.

Maas évek óta a legkevésbé Izrael-barát külügyminisztere Németországnak, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint „Auschwitz miatt” lett politikus. A top diplomata 21-ből 16 alkalommal arra utasította Christoph Heusgen német ENSZ nagykövetet, hogy a zsidó állam ellen szavazzon.

A Simon Wiesenthal Központ a héten közölte: fontolóra veszik, hogy rátegyék-e Heusgent az éves top 10 antiszemita-listájukra. A német ENSZ-nagykövet ugyanis Izrael államát a Hámász terrorszervezethez hasonlította.

A berlini Zsidó Múzeum a díjhoz csatolt közleményben azt írta, hogy Maas fáradhatatlanul támogatja a „németországi zsidó életet.”

Míg Maas kapcsolata Izraellel az elmúlt másfél évben elhidegült, addig Iránnal egyre barátságosabb lett. A külügyminiszter több gesztust is tett Iránnak, például megengedte, hogy a teheráni német nagykövetség megünnepelje az iráni forradalmat, valamint felszólalt az Iránnal való üzletelés mellett, annak ellenére, hogy ezzel Németország megsérti az Egyesült Államok által életbe léptetett szankciókat.

Németország beszigorítana Iránnal szemben?

A nyugat-európai állam külügyminisztere nemzetközi szankciókat helyezett kilátásba.