Németország beszigorítana Iránnal szemben?

A nyugat-európai állam külügyminisztere nemzetközi szankciókat helyezett kilátásba.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország vezetőinek készen kell állniuk arra, hogy nemzetközi szankciókat vessenek ki Teheránra a 2015-ben megkötött nukleáris szerződés megsértése miatt – erről beszélt hétfőn Heiko Maas Brüsszelben, az EU tagállamok külügyminisztereivel történő tárgyalásán.

Maas szerint Iránnak végre vissza kell lépnie a kötelezettségeihez – derül ki az Algemeiner írásából. „Más esetben fenntartjuk a jogot magunknak, hogy minden mechanizmussal éljünk, ami a szerződésben szerepel” – fogalmazott a külügyminiszter, utalva azokra a nemzetközi szankciókra, amiket az egyezmény kilátásba helyez.

Új olajmezőt talált Irán?

Hasszán Róháni miniszterelnök állami televíziójában dicsekedett azzal, hogy 53 milliárd hordónyi olajat tartalmazó olajmezőt találtak, így nem aggódnak a szankciók miatt.

Mindeközben Irán a múlt héten jelentette be, hogy olyan berendezések kifejlesztésén dolgozik, amelynek a teljesítménye az ötvenszerese az IR-1 típusú centrifugáénak. Az MTI értesülései szerint ráadásul az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szakosított szervezete (NAÜ) azt is közölte legutóbbi jelentésében, hogy tovább nőttek a 2015. évi atomalkuban engedélyezett mérték felett az alacsony fokon dúsított iráni uránkészletek, és elérték a 372,3 kilogrammot, amely jóval meghaladja az engedélyezett 202,8 kilogrammos limitet.

A NAÜ megerősítette azt a múlt heti iráni bejelentést is, hogy a fordói nukleáris létesítményben megkezdődött az urándúsítás, amit tilt az atomalku.

A Reuters brit hírügynökség birtokába jutott bizalmas jelentés szerint Irán november 9. óta folytat urándúsítást a létesítményben. Az eddigi urándúsítás legnagyobb szintje továbbra is 4,5 százalékos, amely meghaladja a szerződésben engedélyezett 3,67 százalékot, de jóval alatta marad a korábbi 20 százaléknak és az atomfegyver gyártásához szükséges 90 százaléknak.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép a 2015-ben hat nagyhatalom és Teherán között megkötött egyezményből, amelyben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében korlátozza atomprogramját. A 2019. májusi amerikai kilépés után Teherán bejelentette, hogy nem tartja be több, az urándúsítással kapcsolatos kötelezettségvállalását.