Köves Slomó: Gyűlöletkeltők és visszataszítóak az indexesek elleni plakátok

Az EMIH vezető rabbija is elmondta véleményét az indexes újságírókat lejáratni kívánó plakátokkal kapcsolatban, melyeket gyűlöletkeltőnek és visszataszítónak nevezett – írja a zsidó.com.

Mint azt a Neokohn is megírta, a hét végén több olyan plakát jelent meg a közterületeken, amely Dezső Andrást és Miklósi Gábort, az Index két újságíróját ábrázolja. A plakátokon a két újságíró izraeli zászló előtt látható, alattuk az a felirat olvasható, hogy “Mi is a határon túlról jöttünk”. A plakátokon az ismeretlen készítők az Index logóját is elhelyezték a “Konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás” felirat mellett.

Miklósi Gábort az elmúlt napokban rengeteg támadást kapott, amiért megírta, hogy nem állt fel az Ismerős Arcok nevű együttes Nélküled című száma alatt a Puskás Aréna megnyitóján. A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom ezért beperelte közösség elleni uszításért.

Köves Slomó a hvg.hu megkeresésére mondta el a véleményét az indexes újságírókról készült plakátokkal kapcsolatban. Az Egységes Magyar Izraelita Hitközség vezető rabbija elmondta,

a plakátokat visszataszítónak és gyűlöletkeltőnek tartja, ezért egyetért azzal, hogy a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tesz az ügyben, közösség tagja elleni erőszak miatt.

Antiszemita poszterekre tették fel az Index.hu újságíróit

Több helyen is megjelentek Budapesten olyan plakátok a köztereken, amik az Index két újságíróját, Miklósi Gábort és Dezső Andrást ábrázolják az izraeli zászló előtt.

Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a hvg.hu-nak azt írta, hogy közösség elleni izgatás miatt ők is feljelentést tesznek.

A DK-s politikus közleményében hangsúlyozta: „A nyíltan antiszemita plakátok egy olyan kort idéznek meg, amelynek gyomorszorító emléke soha nem fogja megengedni, hogy a történelem megismétlődhessen. Ez a mi közös felelősségünk. (…)

Az ügyben közösség elleni izgatás miatt feljelentést teszünk, a hatóságoknak kötelességük megtalálni a gyűlöletbűncselekmény felelőseit!”

Izrael budapesti nagykövetsége Twitteren közölte: „Szigorúan elítéljük a posztert, amin antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumot és inszinuációk láthatók. Nincs helye a rasszizmusnak, a felbujtásnak és a gyűlöletnek a párbeszédben. Biztosak vagyunk abban, hogy a megfelelő magyar hatóságok el fogják tüntetni ezeket a plakátokat.”

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap azt ígérte, hogy eltávolíttatja a plakátokat.

A hvg.hu megkereste a rendőrséget, hogy indítottak-e nyomozást az antiszemita plakátok miatt, de egyelőre nem kaptak választ.

A plakátok ügyében a Tett és Védelem Alapítvány is feljelentést tesz.

„Mocskos nácik” – ellentüntetők fogadták a szélsőjobbos Horthy-rendezvényt

A rendőrök szétválasztották a két tábort, az ellentüntetőket elkerítették, mégis történt egy kisebb atrocitás.