„Mocskos nácik” – ellentüntetők fogadták a szélsőjobbos Horthy-rendezvényt

Lovas és fáklyás felvonulással emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti, 1919. november 16-i, fővárosi bevonulására a Mi Hazánk Mozgalom szombaton Budapesten. A rendezvényt vita és kiabálás zavarta meg.

Toroczkai László, a szélsőjobboldali párt elnöke a megemlékezésen Horthy Miklós egykori beszédére utalva azt mondta, Budapest az októberi önkormányzati választásokon újra vörös rongyokba öltözött.

Ma pedig azért folyik a verseny a politikusok között, hogy ki legyen Károlyi Mihálynak, az első magyar köztársaság elnökének, illetve Kun Bélának, a Tanácsköztársaság vezetőjének utódja – tette hozzá.

Szerinte a konzervatív arisztokratából vörös gróffá lett, „elmeháborodott” Károlyi utódja lehet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kun Bélának pedig méltó örököse Jakab Péter jobbikos politikus.

Tömeggyilkosok, vagy egyszerű tisztviselők?

Veszprémy László Bernát Gyilkos irodák című könyve a magyar közigazgatás, a német megszállás és a holokauszt bonyolult viszonyáról szól, új hangon, és új megközelítésben. Pelle János recenziója.

Közölte, a modern vörösöket ugyanaz vezeti, mint 1918-1919-es elődeiket: a nemzet megtörése. A Mi Hazánk viszont szeretne méltó lenni azokhoz, akik száz éve bevonultak Budapestre – mondta Toroczkai László.

„Ezért valamennyi vörös rongyot és szivárványszín zászlót le fogjuk tépni, máglyára fogjuk vetni, és visszafoglaljuk nemcsak Budapestet, hanem egész Magyarországot, mert ez a mi hazánk” – fogalmazott a politikus.

Novák Előd, a párt alelnöke is a Tanácsköztársasághoz hasonlította a jelenlegi városvezetést. Azt mondta, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat szintén megtagadja a nemzet ezeréves múltját, amikor száműzi Szent István szobrát.

Bejelentette, a Mi Hazánk és a Horthy Miklós Társaság kezdeményezi, hogy adományozzanak díszpolgári címet Horthy Miklósnak. Újbudai önkormányzati képviselőként pedig kezdeményezi egy Horthyt ábrázoló lovas szobor felállítását a Szent Gellért téren.

Zétényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke Horthy egykori bevonulásáról azt mondta, a főváros ünnepelte és „keblére ölelte” a nemzet hű fiát. Egyben kezdetét vette a független és keresztény Magyarország építésének negyed évszázada – fűzte hozzá.

A fáklyás menet egy, a későbbi kormányzó bevonulását jelképező fehér ló felvezetésével a Bartók Béla úton, az egykori Horthy Miklós úton haladt a Szent Gellért térig, ahol száz évvel ezelőtt elhangzott a Nemzeti Hadsereg akkori fővezérének beszéde.

A téren a felvonulókat ellentüntetők várták, a csoport „mocskos nácik” és „mocskos Horthy” rigmusok skandálásával igyekezett megzavarni a rendezvényt. A rendőrök szétválasztották a két tábort, az ellentüntetőket elkerítették, mégis történt egy kisebb atrocitás, amikor ketten közelebb mentek a Mi Hazánk felvonulóihoz – írja a hvg.hu.

Boldog István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Facebookon emlékezett meg a felvonulásról, köszönetét és háláját kifejezve a „kormányzó úrnak, hogy a vörös rongyokba öltöztetett Budapestet újra a nemzet fővárosává tette”.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere saját közösségi oldalán viszont elítélte a megmozdulást, és úgy fogalmazott: „kifejezett undorral és megvetéssel fogadja, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban”.